Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Posiva Oy

Havainnekuva ydinjätteen loppusijoituslaitos
Poissa silmistä. Posiva aikoo haudata Loviisassa ja Olkiluodossa syntyvän ydinjätteen yhteen paikkaan.Posiva Oy

Poissa silmistä. Posiva aikoo haudata Loviisassa ja Olkiluodossa syntyvän ydinjätteen yhteen paikkaan.

Suomeen tulossa ydinjätehauta – Olli Rehn pohtii vientimahdollisuuksia

12.11.2015 15.19

Lasse Leipola

Valtioneuvosto antoi tänään torstaina Posivalle luvan rakentaa ydinjätteen loppusijoituspaikka Olkiluotoon. Kyseessä on maailman ensimmäinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle myönnetty rakennuslupa.

”Suomi on ydinjätehuollon edelläkävijä maailmalla, mikä myös velvoittaa hoitamaan asiat jatkossa vastuullisesti ja turvallisesti. Suomalainen osaaminen tarjoaa meille myös kaupallisia mahdollisuuksia muiden maiden ydinjätehuollon kehittämiseen”, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) tiedotteessa.

Käytetty ydinpolttoaine pakataan kuparikapseleihin ja siirretään 400–450 metrin syvyyteen, peruskallioon louhittuihin tunneleihin ja edelleen betonilla vuorattuihin loppusijoitusreikiin. Laitokseen on määrä sijoittaa Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloiden jäte. Pyhäjoelle kaavaillun Fennovoiman laitoksen jätteen kohtalo on vielä auki. Rehn vetosi eilen Posivaan, jotta myös Fennovoiman jäte saataisiin samaan onkaloon.

Olkiluodon ydinjätelaitoksen rakentaminen on määrä aloittaa ensi vuoden aikana ja laitos on määrä ottaa käyttöön 2020-luvun alkupuolella. Rehnin mukaan loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuus on olennainen asia.

”Sitä pitää valvoa koko loppusijoituslaitoksen elinkaaren ajan.”


Käytetty ydinpolttoaine pysyy hyvin radioaktiivisena tuhansia vuosia.

”Yhdysvaltain tiedeakatemian mukaan ydinjäte pitäisi pystyä säilömään turvallisesti ainakin 300 000 vuotta, mieluiten miljoona vuotta. Nämä ovat käsittämättömän pitkiä aikoja. Vertailun vuoksi, viime jääkausi loppui ja maanviljelys keksittiin noin 10 000 vuotta sitten”, kirjoittaa vihreiden kansanedustaja Satu Hassi blogissaan.

”Olemme tehneet suuren virheen siinä, kun ylipäänsä olemme ryhtyneet tuottamaan korkea-aktiivista ydinjätettä. Jo tuotettua jätettä ei voida taikoa olemattomiin, mutta viisasta olisi pidättäytyä rakentamasta uusia ydinvoimaloita tuottamaan lisää tätä kaikkien ongelmajätteiden äitiä.”

Hassin mukaan viisasta olisi ottaa aikalisä ja käyttää lisää aikaa tutkimukseen, jotta löydetään ratkaisu, jossa jääkausien ja ikiroudan aiheuttamien riskien estämistä ei jätetä toiveajattelun varaan.
Viite