Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Kimmo Tiilikainen
Osaamista ilman rahaa. Kimmo Tiilikainen uskoo, ettei Suomen maine romahda, vaikka YK:n ympäristöohjelman yleisrahoitus loppuu.Lasse Leipola

Osaamista ilman rahaa. Kimmo Tiilikainen uskoo, ettei Suomen maine romahda, vaikka YK:n ympäristöohjelman yleisrahoitus loppuu.

Suomi lopettaa yleistuen YK:n ympäristöohjelmalle

27.9.2015 18.27

Lasse Leipola

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) vahvisti sunnuntaina New Yorkissa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Suomi lopettaa YK:n ympäristöohjelma UNEP:in yleistuen.

Tuki on tänä vuonna kuusi miljoonaa euroa. Tiilikaisen mukaan Suomi jatkaa kuitenkin joidenkin UNEP:in ohjelmien tukemista, mutta tämä tuki on vain miljoonan euron luokkaa.

”Maine ei ole kiinni pelkästä rahasta vaan kyse on myös osaamisesta ja uskottavuudesta”, Tiilikainen sanoi ja vakuutti, että virkamiehet jatkavat yhteistyötä UNEP:in kanssa.

”UNEP:in työllä ja tavoitteilla on Suomen vahva tuki, vaikka rahoitus laskee.”


Tiilikainen kertoi olevansa tyytyväinen YK:ssa hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin.

”Kestävän kehityksen eri ulottuvuudet on nivottu yhteen. Jos esimerkiksi köyhyyden poistamista ei tehdä ympäristön ehdoilla, pieleen menee”, Tillikainen sanoi.

Hän korosti, että kestävällä kehityksellä ratkaistaan myös pakolaiskriisi.

”Näiden tavoitteiden tehtävänä on ehkäistä kriisejä ja pakolaisuutta.”


Tiilikaisen mukaan ilmastonmuutos ja Pariisin sopimus on ollut esillä monissa hänen käymissään kahdenvälisissä keskusteluissa. Hän uskoo, että Pariisissa syntyy kattava sopimus, joka ei kuitenkaan riitä kahden asteen tavoitteen saavuttamiseen vaan tarvitaan myös tavoitteiden tarkastelua säännöllisesti sekä pitkän aikavälin tavoite.

”Pariisin sopimuksen on oltava niin vahva poliittinen viesti, että yksityiset ja kaupalliset toimivat näkevät, mihin suuntaan ollaan menossa. Tärkeintä eivät ole yksittäiset vähennystavoitteet tai vertailuvuodet.”
Viite