Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NOAA

NOAA:n lämpötilapylväät
Reippaasti punaisella. NOAA:n grafiikka näyttää, miten tammi-marraskuiden keskilämpötila on kehittynyt 1800-luvun lopulta alkaen.NOAA

Reippaasti punaisella. NOAA:n grafiikka näyttää, miten tammi-marraskuiden keskilämpötila on kehittynyt 1800-luvun lopulta alkaen.

Tänä vuonna tehdään lämpöennätys, joka saattaa jäädä lyhytikäiseksi

18.12.2015 8.34

Lasse Leipola

Britannian ilmatieteenlaitos Met Office povaa, että ensi vuodesta tulee kolmas peräkkäinen vuosi, jolloin tehdään globaali lämpöennätys. Lämpenemisen taustalla on paitsi ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos myös tällä hetkellä voimakas El Niño -ilmiö.

”Met Office ei odota, että peräkkäisiä ennätyksiä nähdään tulevaisuudessa vuosittain, mutta nykyinen tilanne osoittaa, miten ilmaston lämpeneminen yhdessä pienempien, luonnollisten vaihteluiden kanssa voi nostaa lämpötilan aineistossa ennennäkemättömille tasoille”, Met Officen sivuilla todetaan.


Met Office vertaa kunkin vuoden keskilämpöä vuosien 1961–1990 keskilämpöön, joka oli tasan 14 astetta. Viime vuosi oli ennätykselliset 0,61 astetta edellämainittua jaksoa lämpimämpi.

Met Office povasi vuosi sitten tästä vuodesta 0,52-0,76 astetta vertailuajanjaksoa lämpimämpää. Tuo ennustus osuu joko kohdalleen tai jää hieman turhan alhaiseksi, sillä ensimmäiset kymmenen kuukautta olivat 0,72 astetta keskiarvoa lämpimämmät. Amerikkalainen NOAA on jo tiedottanut, että myös marraskuu oli globaalisti ennätyslämmin.

Ensi vuodesta Met Office ennustaa 0,72–0,96 astetta vuosien 1961–1990 keskiarvoa lämpimämpää.


NOAA:n mukaan tämän vuoden ensimmäiset yksitoista kuukautta olivat 0,87 astetta 1900-luvun keskiarvoa lämpimämämmät. Koska NOAA käyttää eri vertailuvuosia kuin Met Office, ovat vuoksi sen mainitsemat poikkeamat noin 0,2 astetta suuremmat kuin Met Officella.

NOAA:n mukaan joulukuusta pitäisi tulla 0,81 astetta viime vuosisadan keskiarvoa tai 0,24 astetta mittaushistorian kylmintä, vuoden 1916 joulukuuta viileämpi, jotta tämä vuosi ei olisi mittaushistorian lämpimin.

Viime vuosisadan keskiarvoa viileämpää kuukautta ei ole koettu helmikuun 1985 jälkeen. Joka ikinen kuukausi tuon jälkeen on ollut pitkän aikavälin keskiarvoa lämpimämpi.
Viite