Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Bilfinger SE / Flickr (CC-BY-ND)

Nestekaasun tuotantoa
Tiivis tuotantoketju? Sekä öljyn että maakaasun tuotannossa ilmakehään vapautuu jonkin verran metaania. Tarkat määrät eivät ole tiedossa. Kuvassa nestekaasun tuotantolaitos Ohion osavaltiossa.Bilfinger SE / Flickr (CC-BY-ND)

Tiivis tuotantoketju? Sekä öljyn että maakaasun tuotannossa ilmakehään vapautuu jonkin verran metaania. Tarkat määrät eivät ole tiedossa. Kuvassa nestekaasun tuotantolaitos Ohion osavaltiossa.

Trumpin hallinto peruu päästövähennyksiä ja kiistelee Pariisin sopimuksesta

3.3.2017 9.58

Lasse Leipola

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheista alkaa tulla totta myös ilmastopolitiikassa. Eilen torstaina maan ympäristövirasto EPA perui Barack Obaman jälkimmäisen virkakauden loppumetreillä annetun määräyksen, jonka mukaan öljy- ja maakaasutuotannossa on raportoitava metaanipäästöistä.

Metaani on erittäin voimakkaasti ilmastoa lämmittävä kasvihuonekaasu. Sitä syntyy muun muassa soilla ja lehmien ruuansulatuksessa, mutta myös fossiilisessa energiantuotannossa. Öljy- ja kaasuteollisuuden metaanipäästöt tunnetaan melko huonosti. Tekniikka ja Talous uutisoi alkuvuodesta, että kyseessä saattaa olla huomattavasti luultua suurempi päästölähde.

Metaanipäästöjen seuranta oli yksi Obaman keinoista vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Trumpin astuttua valtaan fossiilisten polttoaineiden tuottajat ovat pyytäneet määräyksen perumista ja vedonneet "valtaviin kustannuksiin".

Washington Postin mukaan sekä Trumpin EPA:n johtoon nimittämä Scott Pruitt että teollisuutta edustava juristi Jeffrey Holmstead väittävät, ettei päätöksen tarkoituksena ole perua metaanipäästöjen vähentämistä vaan etsiä kustannustehokkaampia keinoja.

”Odotamme yhteistyötä hallinnon kanssa laillisen ja järkevän, työpaikkoja luovan ja kuluttajia hyödyttävän lainsäädännön kehittämiseksi”, American Petrolium Instituten johtaja Howard Feldman sanoo.

Muun muassa ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet Pruittin valintaa EPA:n johtoon, sillä hänellä on vahvat yhteydet öljy- ja maakaasutuottajiin. Brittilehti Guardian uutisoi viime viikolla sähköposteista, jotka valottivat yritysten ja Pruittin läheisiä ja pitkäaikaisia suhteita.

”Pruitt on maailman johtava ympäristöviranomainen ja nämä sähköpostit nostavat vakavan huolen intressiristiriidasta. Hänellä on hyvin läheiset välit fossiilisia polttoaineita tuottaviin yrityksiin ja hän näyttää vastustavan yleisellä tasolla sitä sääntelyä, jolla EPA pyrkii suojelemaan ympäristöä”, sanoo Nick Surgey, joka on Center for Media and Democracyn tutkimusjohtaja.


Ilmastonmuutos on muutenkin nyt Trumpin agendalla. New York Timesin mukaan hän antaa ensi viikolla määräyksen voimalapäästöihin kohdistuvien rajoitusten purkamisesta. Kyseessä on Obaman kauden merkittävimmän päästövähennystoimen peruminen.

Saman uutisen mukaan Trumpin esikunnassa käydään kiivasta vääntöä siitä, mitä maan tulisi tehdä Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. Neuvontantaja Steve Bannon haluaa Yhdysvallat irti sopimuksesta, kun taas ulkoministeri Rex Tillerson ja presidentin tytär Ivanka Trump pelkäävät diplomaattisia seuraamuksia ja haluavat pitää sopimuksesta kiinni.

Riippumatta siitä, pysyykö Yhdysvallat muodollisesti mukana Pariisin sopimuksessa vai ei, Trumpin hallinto purkaa vauhdilla käytännön toimia päästöjen vähentämiseksi ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

ilmastonmuutos  päästöt  maakaasu  Yhdysvallat  päästövähennykset 




Viite