Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Norman Kuring, NASA GSFC

Maa avaruudesta
Luomakunta. Teologien ja luonnontieteilijöiden kannanotossa siteerataan Raamattua: ”Kuinka kauan täytyy maan riutua, laidunten ruohon kuivettua? Villieläimet ja linnutkin katoavat ihmisten pahuuden tähden. Mutta he sanovat: Kuka sen voi tietää, miten meille käy!'”Norman Kuring, NASA GSFC

Luomakunta. Teologien ja luonnontieteilijöiden kannanotossa siteerataan Raamattua: ”Kuinka kauan täytyy maan riutua, laidunten ruohon kuivettua? Villieläimet ja linnutkin katoavat ihmisten pahuuden tähden. Mutta he sanovat: Kuka sen voi tietää, miten meille käy!'”

Tutkijat ja papit yhdistivät voimansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

11.8.2015 10.26

Lasse Leipola

Joukko kotimaisia teologeja ja luonnontieteilijöitä haluaa keskustelua ja toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”Lamaannuksen valtaan ei pidä jäädä. Toivoa on, jos ryhdymme toimimaan.”

17-henkinen joukko on jo kahden vuoden ajan käynyt keskusteluja luonnontieteen ja uskonnon suhteensta. Eniten puhuttaneeksi aiheeksi on noussut juuri ilmastonmuutos.

”Tutkimustulokset tuovat esiin tarpeen yhteiskunnalliselle murrokselle, joka on niin suuri, että sitä voisi kuvailla maailmankatsomukselliseksi muutokseksi. Ongelmien juuret ovat elämäntavassa, joka perustuu siihen, että jatkuvasti halutaan lisää aineellista hyötyä”, tänään tiistaina julkistetussa kannanotossa todetaan.

”Tarvitaan todellisuuskäsityksen muutosta, jossa elämän mielekkyys syntyy pikemminkin merkityksellisistä suhteista toisiin ihmisiin ja ympäröivään todellisuuteen. Määräävänä arvona tulee olla kestävä kehitys, ei taloudellinen kasvu.”

Kannanotossa nostetaan esiin joukko toimenpiteitä muun muassa energiapolitiikan uudistaminen, kohtuullisuuden nostaminen kunniaan sekä sellainen taloudenllinen malli, jossa kasvu ei ole ristiriidassa ympäristön hyvinvoinnin kanssa.

Keskusteluryhmään kuuluvat muun muassa aerosolitutkimuksestaan tunnettu akatemiaprofessori Markku Kulmala, Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma, pastori Pauliina Kainulainen, Ilmastopaneeliin kuuluva professori Jyri Seppälä ja piispankokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen.

Kesäkuussa Paavi Franciscus julkisti kiertokirjeen, jossa nostettiin esiin ilmastonmuutos oikeudenmukaisuuskysymyksenä. Suomessa kirkko on nostanut ilmastonmuutosta esiin muun muassa Ekopaasto-kampanjassa.
Viite