Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Shealah Craighead, White House / Flickr

Donald Trump puhelimessa
In or out? Donald Trumpin hallinnon uskotaan tekevän tänään päätöksen siitä, jatkaako maa Pariisin sopimuksessa.Shealah Craighead, White House / Flickr

In or out? Donald Trumpin hallinnon uskotaan tekevän tänään päätöksen siitä, jatkaako maa Pariisin sopimuksessa.

Valkoinen talo päättää Pariisin sopimuksesta tänään

9.5.2017 0.01

Lasse Leipola

Presidentti Donald Trumpin hallinnon on määrä päättää tänään tiistaina, aikooko se jatkaa mukana Pariisin ilmastosopimuksessa.

Asiasta oli määrä päättää jo huhtikuussa, mutta tuolloin kokousta lykättiin. Trumpin hallinto on kertonut tiedottavansa ratkaisusta toukokuun lopulla järjestettävään G7-maiden kokoukseen mennessä.

ActionAid-järjestön Brandon Wu kommentoi tilannetta eilen maanantaina Bonnin ilmastoneuvotteluissa. Hänen mukaansa vetäytyminen Pariisin sopimuksesta vaikuttaa todennäköisemmältä kuin aiemmin.

Politico uutisoi viime viikolla, että Valkoisen talon johtava lakimies on arvioinut, että sopimusta voitaisiin käyttää oikeudessa hallintoa vastaan, jos se yrittää päästä eroon Obaman kaudella kaavailluista päästövähennyksistä.

Trumpin esikunnasta tihkuneiden tietojen mukaan kansallisesta ilmastopolitiikasta vastaavan ympäristövirasto EPA:n johtaja Scott Pruitt haluaisi eroon sopimuksesta, kun taas kansainvälisiä neuvotteluja hoitava ulkoministeri Rex Tillerson haluaisi Yhdysvaltojen pysyvän mukana neuvotteluissa.

Wun mukaan asiasta ei kuitenkaan välttämättä tiedoteta tällä viikolla vaan esimerkiksi vasta G7-kokouksen yhteydessä.

”Kyseessä on täysin valkoisen talon käsissä oleva prosessi eikä siellä ole hirveästi läpinäkyvyyttä ja tiedot tulevat lähinnä vuotojen kautta.”


Wun käsityksen mukaan UNFCCC-puitesopimuksesta, eli kaikista ilmastoneuvotteluista vetäytyminen ei ole tällä hetkellä pöydällä. Yhdysvallat liittyi UNFCCC-sopimukseen 1990-luvun alkupuolella presidentti George Bushin johdolla.

Nyt ratkaistavana on siis ilmeisesti pelkästään jatko UNFCCC:n alaisessa Pariisin sopimuksessa, josta sovittiin joulukuussa 2015 ja joka astui voimaan viime syksynä.

Pariisin sopimukseen liittyneet osapuolet – kuten Yhdysvallat – voivat erota siitä aikaisintaan kolme vuotta sen jälkeen, kun sopimus on astunut voimaan. Tämän jälkeen eroprosessi kestää vuoden.

”Eli vaikka Yhdysvallat päättäisi jättää sopimuksen, se pysyy yhä mukana neuvotteluissa seuraavat neljä vuotta. Ironisesti varsinainen eroaminen tapahtuisi siten aikaisintaan päivä vuoden 2020 presidentinvaalin jälkeen”, Wu sanoi.

Hänen mukaansa myös sopimukseen jäämisellä voi olla vakavia seurauksia.

”Jos Yhdysvallat jäisi sopimukseen sillä ehdolla, että kaikki maat voivat heikentää omia tavoitteitaan, se olisi ongelma. Jos maat voivat vesittää omia tavoitteitaan ilman seuraamuksia , sopimuksen yleistä tavoitetta ei saavuteta.”

Hän muistutti, että nykyisetkään kansalliset tavoitteet eivät riitä sopimuksen yleisen tavoitteen – eli ilmastonmuutoksen pysäyttämisen – saavuttamiseen.


Trumpin hallinnon
suhtautumisesta kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin saatiin viitteitä viime viikolla, kun se toimitti vastauksia sille esitettyihin kysymyksiin. Ilmastoneuvotteluihin kuuluvassa dialogimenettelyssä maat voivat esittää toisilleen kirjallisia kysymyksiä.

Trumpin hallinnon vastaukset olivat niukkoja ja vältteleviä. Selvimmin niissä todettiin, ettei maalla ole suunnitelmia lisätoimista, joilla se saavuttaisi vuotta 2020 koskevat päästötavoitteensa.

Muuten vastauksissa toisteltiin samaa kopioitua litaniaa – yhteensä seitsemään kertaan ja parhaimmillaan kahdesti samaan kysymykseen:

”Hallinto arvioi olemassa olevia toimia ja säädöksiä Yhdysvaltojen talouskasvun ja amerikkalaisten työpaikkojen kasvun näkökulmasta, eikä kannata toimia tai säädöksiä, jotka vaikuttavat haitallisesti energiaomavaraisuuteen tai Yhdysvaltojen kilpailukykyyn.”

Hallinnon edustajan on määrä vastata kysymyksiin suullisesti Bonnin ilmastoneuvotteluissa perjantaina tai lauantaina.


Wu sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei Pariisin sopimus ole Yhdysvaltojen ainoa – tai edes tärkein – ilmastokysymys.

”Kotimainen politiikka on se, mikä ratkaisee, saavuttaako Yhdysvallat Pariisin sitoumukset – riippumatta siitä, olemmeko mukana sopimuksessa vai emme”, Wu sanoi.

Hän muistutti, että Trumpin hallintoon on nimetty ilmastoskeptikkoja ja fossiiliteollisuuden kannattajia, hallinto on edistänyt kaasuputkihankkeita ja aloittanut aiempien päästövähennyksien vesittämisen. Valkoisen talon budjettiesityksessä esitettiin ympäristövirasto EPA:n budjetin leikkaamista ja YK:lle maksettavan ilmastorahoituksen lakkauttamista.

Toisaalta Wu oli optimistinen sen suhteen, että ilmastonmuutoksen torjunta etenee kaupunkien ja osavaltioiden tasolla ja uusiutuvasta energiasta on tullut jo fossiiliteollisuutta merkittävämpi työllistäjä. Lisäksi Trumpin valinta on lisännyt kansalaisten osallistumista politiikkaan, minkä Wu uskoo ajavan oikeudenmukaisempaa ilmastopolitiikkaa.

Juttua on korjattu 10.5. G7-maiden kokous järjestetään toukokuun lopussa eikä puolivälissä, kuten jutussa aluksi virheellisesti väitettiin.




Viite