Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti Rumpunen, Helen

Salmisaaren voimala
Viimeinen linnake. Kuvassa oleva Salmisaaren voimala jää vuonna 2024 Helsingin viimeiseksi hiilivoimalaksi. Valtuusto haluaa senkin kiinni 2020-luvun aikana.Antti Rumpunen, Helen

Viimeinen linnake. Kuvassa oleva Salmisaaren voimala jää vuonna 2024 Helsingin viimeiseksi hiilivoimalaksi. Valtuusto haluaa senkin kiinni 2020-luvun aikana.

Valtuusto haluaa Helsingin irti hiilestä 2020-luvulla

31.5.2018 10.40

Lasse Leipola

Helsinki selvittää, mikä on paras tapa luopua kivihiilestä jo 2020-luvun aikana. Aiemmin Salmisaaren kivihiilivoimalan on ajateltu olevan käytössä vielä 2030-luvulla. Nyt tämä ei ole enää realistista, sillä maan hallitus linjasi keväällä, että kivihiilen voimalakäyttö loppuu 2029.

Valtuuston eilen keskiviikkona tekemä linjaus patistaa kaupungin energiayhtiö Helenin selvittämään keinoja kivihiilestä luopumiseen. Valtuusto on jo aiemmin päättänyt, että Hanasaaren hiilivoimala suljetaan vuonna 2024.

”Kivihiilestä kokonaan luopuminen vaatii Helsingiltä uudenlaista tapaa ajatella energian tuotantoa ja sen käyttöä. Kivihiilestä luopuminen ei onnistu nykyisen energiajärjestelmän hienosäädöllä, vaan todennäköisesti tarvitaan systeemitason muutoksia”, hyväksytyn aloitteen tehnyt valtuutettu Emma Kari (vihr) kommentoi kokouksen alla annetussa tiedotteessa.


Samassa kokouksessa päätettiin myös, että kaupunki selvittää mahdollisuudet avata kaukolämpöverkko muidenkin energiantuottajien kuin Helenin käyttöön. Myös tämä oli Karin esitys.

Hänen mukaansa kaupungin on pikaisesti käynnistettävä aikaisempaa kokonaisvaltaisempi ja kunnianhimoisempi valmistelu, jossa kaikki vaihtoehdot energiajärjestelmän muuttamiseksi hiilivapaaksi selvitetään.

”Siksi esitämme myös kaukolämpöverkon avaamisen selvittämistä”, Kari perustelee.

Sekä kivihiilestä luopumista että kaukolämpöverkon avaamista koskeneet esitykset hyväksyttiin selvällä enemmistöllä.

”Valtuuston signaali tuntuu selvältä: hiilestä pitää päästä eroon, mutta siirtymättä puun polttoon”, arvioi vihreiden valtuutettu Atte Harjanne Twitterissä.

Helsinki  energia  kivihiili  kaukolämpö 
Viite