Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Jää häviää, saasta jää. Kolera-allas keskiviikkona. Helsingissäkin talvi on ollut viileämpien ja leutojen jaksojen vaihtelua.Aleksi Kallioja

Jää häviää, saasta jää. Kolera-allas keskiviikkona. Helsingissäkin talvi on ollut viileämpien ja leutojen jaksojen vaihtelua.

Viime vuonna jälleen lämpöennätys: "Olemme kartoittamattomilla vesillä"

22.3.2017 13.08

Vesa Sisättö

Viime vuosi rikkoi uuden globaalin lämpöennätyksen. Myös kuluva vuosi on alkanut kummallisesti: arktisella alueella on koettu lämpöaaltoja, Pohjois-Afrikassa ja Arabiassa poikkeuksellista kylmyyttä.

World Meteorological Organizationin tiistaina julkaistu vuosittainen raportti globaalista ilmastosta on karua luettavaa.

Vuosi 2016 oli 1,1 astetta lämpimämpi kuin teollistumisen aikaa edeltävä keskiarvo. Toissa vuoden ennätys ylittyi 0,06 asteella. Tällä vuosituhannella ei ole ollut viileitä vuosia, sillä jokainen vuosi on ollut vähintään 0,4 astetta yli vuosien 1961–1990 vertailuajanjakson.

Myös merijäätä oli poikkeuksellisen vähän ja merenpinta jatkoi nousemistaan kuten myös meriveden lämpeneminen.

Vuoden 2016 lämpöennätystä vahvisti El Niño -ilmiö. Se vaikutti myös merenpinnan nousun uuteen ennätykseen.

Luonto kärsii jo ilmastonmuutoksesta. Monilla trooppisilla seuduilla havaittiin koralliriuttojen haalistumista ja kuolemia.

WMO:n raporttiin kuulumattomat tuoreet tutkimustulokset kertovat Maapallon ilmaston nopeista  ja odottamattomista muutoksista.

Tänä talvena arktisella alueella on koettu jo kolme ”lämpöaaltoa”, lämmintä ja kosteaa ilmavirtausta. Arktisen ilmaston muutokset kertovat ehkä laajemmista muutoksista ilmavirtauksista. Outoa säätä on koettu muun muassa Pohjois-Afrikassa ja Arabian niemimaalla, jossa oli poikkeuksellisen kylmää alkuvuodesta 2017.

”Vaikka emme ottaisi huomioon voimakasta El Nino -ilmiötä, koemme nyt kaikkialla maapallolla poikkeuksellisia muutoksia, jotka haastavat ilmastoa koskevan ymmärryksemme rajat. Olemme nyt todellakin kartoittamattomilla vesillä”, sanoi World Climate Research -ohjelman johtaja David Carlson tiedotteessa.
Viite