Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Luminen metsä
Kestääkö? WWF:n mukaan nykyinen hakkuutaso voisi olla tietyin ehdoin ekologisesti kestävä.Emilia Pippola

Kestääkö? WWF:n mukaan nykyinen hakkuutaso voisi olla tietyin ehdoin ekologisesti kestävä.

WWF selvitti, miten luonto pelastetaan hakkuita karsimatta

11.2.2015 11.48

Lasse Leipola

Nykyisistä hakkuumääristä ei ole välttämätöntä tinkiä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, arvioi ympäristöjärjestö WWF. Sen Gaia Consultingilla teettämän selvityksen mukaan Suomen metsistä on mahdollista hyödyntää ekologisesti kestävällä tavalla vuosittain noin 65 miljoonaa kuutiota. Määrä vastaa karkeasti vuoden 2013 ennätyshakkuita.

Metla on aiemmin arvioinut, että maanomistajien kannalta taloudellisestä kestävä hakkuutaso olisi 93 miljoonaa kuutiota. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen edellyttää kuitenkin kolmea merkittävää muutosta, jotka rajoittavat metsien hyödyntämistä.

Ensinnäkin suojeltujen metsien osuus potentiaalisten talousmetsien pinta-alasta on kolminkertaistettava reilusta viidestä prosentista noin 17 prosenttiin. Toisekseen kaikki metsät tulisi FSC-sertifioida ja kolmanneksi kaikki kannot pitäisi jättää tulevaisuudessa metsään.

Järjestön tänään julkaiseman Metsävisio 2025:n mukaan tavoitetta voitaisiin käytännössä edistää muun muassa nostamalla Metso-ohjelman vuosittainen rahoitus noin 45 miljoonaan euroon ja puolittamalla Metsähallituksen tulos- ja hakkuutavoitteet.

Tänään keskiviikkona julkaistuun selvitykseen ei sisälly arviota taloudellisista vaikutuksista, mutta järjestö korosti tiedotustilaisuudessa, että kulujien lisäksi malli toisi säästöjä esimerkiksi leikkaamalla ympäristölle haitallisia tukia sekä turvaamalla metsien tarjoamat ekosysteemipalvelut.

Järjestö toivoo, että sosiaaliset ja ekologiset näkökulmat nostettaisiin metsäpolitiikassa yhtä vahvaan rooliin kuin taloudelliset näkökulmat.

metsät  metsäteollisuus  hakkuut  Metsähallitus  luonnonsuojelu 
Viite