Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

U.S. Embassy The Hague / Flickr (CC-BY-SA)

Xi Jinping ja Barack Obama
Sovittu! Presidentit Xi Jinping ja Barack Obama ovat jo yhdeksän kuukauden ajan neuvotelleet päästövähennyksistä. Kuva huhtikuulta.U.S. Embassy The Hague / Flickr (CC-BY-SA)

Sovittu! Presidentit Xi Jinping ja Barack Obama ovat jo yhdeksän kuukauden ajan neuvotelleet päästövähennyksistä. Kuva huhtikuulta.

Yhdysvallat ja Kiina sopivat historiallisista päästövähennyksistä

12.11.2014 9.07

Lasse Leipola

Maailman kaksi suurinta päästäjää, Kiina ja Yhdysvallat, julkistivat tänään keskiviikkona sopineensa historiallisista päästövähennyksistä. Asiasta on neuvoteltu suljettujen ovien takana jo yhdeksän kuukauden ajan.

”Yhdysvallat ja Kiina toivovat, että tavoitteiden julkistaminen tässä vaiheessa tuo vauhtia ilmastoneuvotteluihin ja inspiroi muita maita liittymään mukaan niin pian kuin mahdollista, mieluiten viimeistään vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen aikana”, Valkoisen talon tiedotteessa todetaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiina lupaa pysäyttää päästöjensä kasvun. Presidentti Xi Jinpingin mukaan maan päästöt saavuttavat huippunsa vuonna 2030, johon mennessä viidennes maan primäärienergiankulutuksesta on päästötöntä.

Yhdysvallat on aiemmin luvannut vähentää päästöjään 17 prosenttia vuodesta 2005 vuoteen 2020. Nyt presidentti Barack Obama lupasi nostaa tavoitteen 26–28 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Guardianin mukaan Obaman hallinto arvioi, että myös uusi tavoite on nykyisen lainsäädännön mukainen eikä republikaanivetoinen kongressi voi estää sitä.

Nyt julkistettujen toimien toivotaan edistävän ilmastosopimusta, joka on määrä allekirjoittaa Pariisissa vuoden 2015 joulukuussa.

ilmastoneuvottelut  Kiina  Yhdysvallat 
Viite