Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Oras Tynkkynen Liman ilmastokokouksessa
Pahempaakin nähty. Oras Tynkkynen seuraa Liman ilmastokokousta Perussa.Lasse Leipola

Pahempaakin nähty. Oras Tynkkynen seuraa Liman ilmastokokousta Perussa.

Oras Tynkkynen: Tässä vaiheessa ei koskaan näytä hyvältä

10.12.2014 5.15

Lasse Leipola

Positiivisissa tunnelmissa alkaneet Liman ilmastoneuvottelut alkoivat takkuilla tiistaina, kun päätöstekstiluonnosta alettiin käsitellä. Maanantaina julkaistua luonnosta käydään tiukasti omissa kuopissaan pysyttelevien osapuolten vuoksi läpi tuskastuttavan hitaalla tahdilla.

Limaan matkustanut vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen suhtautuu tilanteeseen kuitenkin rauhallisesti. Kyseessä on jo hänen 15. kertansa ilmastoneuvotteluissa, enemmän kuin kenelläkään suomalaisella poliitikolla.

“Usean kokouksen kokemus opettaa tunnistamaan säännönmukaisuutta. En muista yhtään toisen viikon tiistaita, jolloin tilanne näyttäisi hyvältä”, Tynkkynen sanoi Vihreälle Langalle Limassa.

Hänen mukaansa kyse on neuvotteludynamiikasta, sillä osapuolet eivät halua vielä tässä vaiheessa paljastaa kaikkia korttejaan.

“Ilmastoneuvotteluiden ennustaminen on vaikeaa, sillä tilanne voi aina heilahtaa kumpaan tahansa suuntaan. Poikkeus oli Kööpenhamina, jossa tilanteen mahdottomuus selvisi jo aikaisessa vaiheessa.”

Tynkkysen mukaan esillä on hyvään lopputulokseen tarvittavia elementtejä ja lähipäivinä selviää, miten niitä hyödynnetään. EU on ollut perinteisesti ilmastoneuvotteluissa sillanrakentajan roolissa, mutta nyt sillä on tiukka kanta muun muassa siihen, ettei kansallisiin sitoumuksiin tule ottaa muuta kuin päästövähennykset.

“Täytyy muistaa, että EU ei ole tässä yksin ja että pahimmat jarrut ovat aivan muita maita, mutta on sääli, jos EU ei jatka roolissa, joka sillä on aiemmin ollut”, Tynkkynen sanoo.

Tynkkynen aikoo seurata kokouksen loppuun asti yhdellä pienellä varauksella. Suomen delegaatiossa on nimittäin neljä kansanedustajaa ja he kaikki äänestivät Tahdon 2013 -aloitteen puolesta marraskuussa pidetyssä ensimmäisessä käsittelyssä. Toinen ja ratkaiseva äänestys on tämän viikon perjantaina.

“Turvamarginaalin on laskettu olevan riittävä, mutta jos näyttää siltä, että äänestyksestä on tulossa yllättävän tiukka, palaan keinolla millä hyvänsä perjantaiksi Suomeen.”

ilmastoneuvottelut 
Viite