Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Terveiset neuvottelijoille: Kuluva vuosi ehkä historian kuumin

WMO

Lämpeneminen 50-luvulta tähän päivään
Pojatta. Kuluva vuosi on ylivoimaisesti lämpimin vuosi ilman El Niño -ilmiötä, jonka alkamisesta on ollut tosin merkkejä pitkin vuotta. Graafissa El Niño -vuodet punaisella ja La Nina -vuodet sinisellä.WMO

Pojatta. Kuluva vuosi on ylivoimaisesti lämpimin vuosi ilman El Niño -ilmiötä, jonka alkamisesta on ollut tosin merkkejä pitkin vuotta. Graafissa El Niño -vuodet punaisella ja La Nina -vuodet sinisellä.

4.12.2014 9.56

Lasse Leipola

Kuluva vuosi on yksi kaikkien aikojen kuumimmista, tiedottaa kansainvälinen ilmatieteenlaitos WMO. Se arvioi, että jos loppuvuosi on samankaltainen kuin kymmenen ensimmäistä kuukautta, on 2014 globaalisti lämpimämpi kuin aiemmat ennätysvuodet 1998, 2005 ja 2010.

”Alustava tieto vuodesta 2014 osoittaa, että mittaushistorian viidestätoista kuumimmasta vuodesta neljätoista on ollut 2000-luvulla”, johtaja Michel Jarraud sanoo tiedotteessa.

WMO:n mukaan ensimmäisten kymmenen kuukauden globaali keskilämpö oli 0,57 astetta vuosien 1961–1990 keskiarvoa korkeampi. Maan pintalämpötilojen erotus oli peräti 0,86 astetta ja pintaveden erotus 0,45 astetta.

Jarraudin mukaan tänä vuonna havaitut sääilmiöt ovat yhdenmukaisia sen kanssa, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella arvioidaan olevan.

”Ennätyshelteet sekä rankkasateet ja tulvat tuhosivat elinkeinoja ja pilasivat elämiä. Erityisen poikkeuksellinen ja huolestuttava havainto on ollut pintavesien korkeat lämpötilat suurilla alueilla, myös pohjoisella pallonpuoliskolla”, Jarraud sanoo.

Peräti 93 prosenttia ilmastonmuutoksen aiheuttamasta lämpenemisestä päätyy meriin.

WMO julkisti alustavat tiedot tästä vuodesta jo nyt, jotta ne ehditään huomioida Limassa tällä ja ensi viikolla käytävissä ilmastoneuvotteluissa.

ilmastonmuutos  ilmastoneuvottelut 
Viite