Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Hakattu metsä
Biotalouden hellimä maa. Suomen hallitus haluaa lisätä hakkuita ja on ajanut Brysselissä aktiivisesti politiikkaa, joka mahdollistaa puiden käytön energiana.Lasse Leipola

Biotalouden hellimä maa. Suomen hallitus haluaa lisätä hakkuita ja on ajanut Brysselissä aktiivisesti politiikkaa, joka mahdollistaa puiden käytön energiana.

Jälleen kyseenalainen ympäristöpäätös parlamentista – metsien polttamista ei haluta kuriin

24.10.2017 10.01

Lasse Leipola

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti eilen maanantaina mietinnöstä, joka koskee uusiutuvien polttoaineiden kestävyyskriteereitä. Valiokunta päättyi heikentämään komission alkuperäistä ehdotusta.

”Ympäristövaliokunta jätti käyttämättä loistavan tilaisuuden lopettaa EU:n perverssi ilmastostrategia, jossa puuta poltetaan energiaksi”, sanoo kampanjoija Linde Zuidema ympäristöjärjestö Fernin tiedotteessa.

Ympäristöjärjestöt ovat kampanjoineet sen puolesta, ettei runkopuuta tai kantoja saisi enää käyttää energiaksi. Zuidema pelkää, että ilman rajoituksia metsäbiomassan käyttö uusiutuvana energiana lisääntyy. Se johtaisi hakkuiden ja päästöjen kasvuun.

”Tieteelliset faktat eivät ole katoamassa. Tämä on painajainen ilmastolle ja metsille. EU:n on herättävä ennen kuin on liian myöhäistä”, Zuidema sanoo.

Parlamentin äänestyksen myötä näyttää kuitenkin siltä, että EU haluaa estää lähinnä ruuaksi kelpaavien raaka-aineiden energiakäytön. Tosin myös mäntyöljy jäi pois päästöttömiksi laskettavien raaka-aineiden listalta. UPM valmistaa mäntyöljystä polttoainetta, mutta sille on kysyntää myös korkeamman jalostusasteen tuotteissa esimerkiksi kemianteollisuudessa.

Ehkä merkittävin muutos on tulossa palmuöljyn käyttöön, jota ajetaan alas vuodesta 2021 alkaen. Kaikista syötäväksi kelpaavista raaka-aineista valmistettavista polttoaineista on määrä päästä eroon 2030 mennessä.

”Kaikilla biopolttoaineilla ei ole samanlaista ympäristövaikutusta ja EU-politiikan on eroteltava paremmin hyvät huonoista. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ruoka- ja rehukasveista valmistettavat biopolttoaineet syrjäyttävät ruokatuotantoa ja niillä on negatiivisia ilmastovaikutuksia, jotka ovat joskus jopa fossiilisia polttoaineita suurempia”, euroedustaja Bas Eickhout kommentoi parlamentin vihreiden tiedotteessa.

Seuraavaksi uusiutuvia polttoaineita koskeva direktiivi menee parlamentin täysistunnon käsittelyyn.

Juttuun on lisätty klo 10.58 kappale palmuöljystä ja Bas Eickhoutin sitaatti.

biopolttoaineet  euroopan parlamentti  direktiivi  ympäristövaliokunta  ilmastonmuutos  metsät  hakkuut  metsäpolitiikka  biotalous  bioenergia 
Viite