Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Metsästäjä odottaa
Sudet tähtäimessä. Kannanhoidollinen metsästys on alkanut.freeimages.com

Sudet tähtäimessä. Kannanhoidollinen metsästys on alkanut.

Kaataako kannanhoidollinen metsästys vääriä susia?

5.3.2015 11.07

Sammeli Heikkinen

Susien kannanhoidollinen metsästys ei näytä ennakkotietojen perusteella onnistuneen suunnitellusti. Jahdissa oli tarkoitus tappaa nuoria susia, mielellään vieläpä sellaisia, joiden epäillään aiheuttavan vahinkoa kotieläimille.

Nyt näyttää siltä, että metsästäjät ovat ampuneet enimmäkseen aikuisia eläimiä. Alustava ikämääritys on kuitenkin vielä epävarma.

Suomen riistakeskuksen tilaston mukaan tiistaihin mennessä oli ammuttu 14 sutta. Näistä alustavan arvion mukaan vain viisi oli alle vuoden ikäisiä pentuja, joihin metsästyksen piti kohdistua.

”Tämä on vielä ennakkotieto, se perustuu täysin painosta tehtyyn arvioon. Siihen ei kannata hirttäytyä. Odotamme Luonnonvarakeskuksen (Luke) ikämäärityksiä”, julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Kaikki kannanhoidollisessa jahdissa ammutut sudet toimitetaan Luken tutkimuksiin.

Tutkija Ilpo Kojola Lukesta vahvistaa, ettei kevättalvista viime kesän pentua ole enää helppo erottaa aikuisesta sudesta. Pentu voi painaa yhtä paljon kuin aikuinen. Kojolan mukaan iänmääritys vie aikaa ja saattaa olla, että kestää kuukausia ennen kuin kaadettujen susien iästä saadaan varmuus.

Jos varmistuu, että jahdissa on tapettu aikuisia susia, mahdollisesti myös susilaumaa – tai -perhettä – koossapitäviä alfayksilöitä, voidaan Härkösen mukaan pohtia miten se vaikuttaa vielä ensi talven kestävään metsästyskokeiluun.

”Että onko tarpeen esimerkiksi muuttaa jotain tai jopa keskeyttää kokeilu. Lopulta se on tietenkin maa- ja metsätalousministe-riön- asia päättää.”

Luonnonsuojeluyhdistys Tapiolan mukaan Kainuun susijahdeissa ammuttiin peräti kolme pantasutta, joista yksi oli uros susiparista, jonka ei pitänyt kuulua jahdissa ammuttaviin susiin.
Kojola vahvistaa tiedon. Kaatolupa oli myönnetty laumaan, joka sattui olemaan Venäjän puolella ja aseiden eteen jäi hieman eri reviirillä elelevän susiparin uros.

”Ei tämä näytä kaikin osin menneen niin kuin pitäisi”, Kojola arvioi.

Härkösen mukaan susilupia oli käyttämättä viikon puolivälissä neljä Pohjois-Karjalassa ja yksi Toholammilla Keski-Pohjanmaalla.

Varsinais-Suomeen, Satakuntaan ja Pohjois-Hämeeseen on myönnetty viisi lupaa, mutta hallinto-oikeus on asettanut ne toimeenpanokieltoon kunnes niiden oikeellisuudesta päätetään. Metsästysaikaa on jäljellä enää vähän yli viikko, joten näillä luvilla ei susia tänä talvena ammuta.

metsästys  sudet  salametsästys 
Viite