Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Oras Tynkkynen ja Sirpa Hertell Bonnin ilmastokokouksessa

Kun valtiot vääntävät neuvottelusaleissa, kaupungit ja yritykset ottavat ohjat ilmastonmuutoksen torjunnassa

15.11.2017 9.27

Lasse Leipola

Kaupungit, alueet, sijoittajat, kansalaiset ja yritykset ottavat yhä suuremman roolin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Vihreän Langan Puhekupla-podcast pohti aihetta Bonnin ilmastokokouksessa.

Vaikka valtiot ovat ilmastoneuvotteluiden osapuolia, nousee ei-valtiollisten toimijoiden rooli vuosi vuodelta suuremmaksi. Tänä vuonna sitä korostaa Yhdysvalloista saapunut Bonniin koalitio, joka kokoaa Donald Trumpin ilmastopolitiikkaan pettyneet kaupungit, kunnat ja yritykset yhteen.

”Yhdysvalloissa on tavoitteena, että maa saavuttaa päästötavoitteensa, vaikka liittovaltion nykyinen johto on irtisanoutunut kaikesta ilmastovastuusta”, sanoo Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen.

Pitkään ilmastoneuvotteluja kiertänyt Tynkkynen on nähnyt, kuinka virallisten neuvotteluiden rinnalle on muodostunut toinen kokonaisuus.

”Se on käytännön ilmastotyöhön keskittynyt osasto, jossa ei murehdita sitä, mikä on sanamuoto jossain neuvotteluasiakirjan pykälässä, vaan sitä, miten päästöt saadaan vähenemään.”


Puhekuplan vieraana kävi myös Espoon vihreiden Sirpa Hertell, joka edustaa Bonnissa EU:n alueiden komiteaa eli Euroopan kaupunkien ja kuntien yhteistä elintä.

Hertellin mukaan kaupunkien agenda on noussut koko ajan paremmin kartalle.

”Valtiotasolla on oivallettu, että ilmastonmuutoksen ongelmia ei voida ratkaista valtioiden välisillä sopimuksilla. Myös paikallistaso tarvitaan mukaan. Sen rooli on erityisen tärkeä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumisessa.”

Bonnin kaltaiset kokoukset antavat kaupungeille tilaisuuden vaihtaa kokemuksia. Hertellin mieleen oli jäänyt erityisesti Kalifornian entisen kuvernöörin, Arnold Schwarzeneggerin puhe, jossa tämä sanoi, ettei valtioiden vetämä prosessi enää riitä ilmastonmuutoksen torjunnassa vaan kaupunkien on otettava ohjat omiin käsiinsä.

”Hän sanoi, että Trump ei voi heitä pysäyttää. He menevät kuin terminaattorit eteenpäin ilmastonmuutoksen torjunnassa.”

Kuuntele Vihreän Langan Puhekupla-podcast yltä tai Soundcloudin, Itunesin tai Pocket Castsin kaltaisten sovellusten kautta. Seuraava jakso Bonnin ilmastokokouksesta tulee torstaina 16. marraskuuta.

kaupungit  alueet  ilmastonmuutos  ilmastonmuutokseen sopeutuminen 
Viite