Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Julia Sivén

Outi Honkatukia
Elämää Pariisin jälkeen. Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia muistutti tulevista ilmastokokouksista. Tämä vuonna Fidži järjestää kokouksen Saksassa ja ensi vuonna isäntänä toimii Puola.Julia Sivén

Elämää Pariisin jälkeen. Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia muistutti tulevista ilmastokokouksista. Tämä vuonna Fidži järjestää kokouksen Saksassa ja ensi vuonna isäntänä toimii Puola.

Ottaako Kiina vallan ilmastoneuvotteluissa, kun Yhdysvallat vetäytyy?

2.5.2017 14.59

Lasse Leipola

Kansainväliset ilmastoneuvottelut jatkuvat ensi viikolla Saksan Bonnissa. Työlistalla ovat Pariisin ilmastosopimusta koskevat säännöt, jotka pitäisi saada valmiiksi ensi vuoden aikana.

Sisältökysymysten sijaan suurin mielenkiinto kohdistuu Yhdysvaltojen osallistumiseen. Perinteisesti maan neuvottelijat ovat olleet ulkoministeriön virkamiehiä, mutta nyt ei ole tiedossa, kuka edustaa Donald Trumpin hallintoa vai edustaako kukaan.

Trumpin esikunnassa on käyty vääntöä siitä, pitäisikö maan irtaantua sopimuksesta vai ei. Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia arvioi tänään tiistaina järjestetyssä tilaisuudessa, että sopimuksesta irti haluavat ovat vähemmistössä.

”Tosin esimerkiksi energiaministeri Rick Perryn puheet sopimuksen neuvottelemisesta uusiksi osoittavat, ettei uudessa hallinnossa olla aivan kartalla, mistä on kyse”, Honkatukia sanoi.


Riippumatta siitä, miten Yhdysvallat jatkossa osallistuu ilmastoneuvotteluihin, Honkatukia pitää selvänä, että johtajuus on siirtymässä Kiinalle.

”EU:n kohdalla on yhä se vanha ongelma, ettei ole selvää, kelle pitäisi puhua, kun haluaa puhua EU:lle. Kiina puhuu käsittääkseni (Saksan liittokansleri Angela) Merkelille”, Honkatukia sanoi.

”EU on niin moniääninen ja sen päätöksenteko niin hidasta, että sellaiseen akseliin, joka Yhdysvalloilla ja Kiinalla oli ennen Pariisia, ei EU voi päästä”, Honkatukia pohtii.
Viite