Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Teollisuutta Hollannissa
Riskibisnes. Päästöt muodostavat riskin sijoittajille.freeimages.com

Riskibisnes. Päästöt muodostavat riskin sijoittajille.

Yle: Nordea luopumassa hiilisijoituksistaan

28.1.2015 10.17

Lasse Leipola

Pankkikonserni Nordea aikoo poistaa jopa 40 hiiliyhtiötä sijoitussalkustaan, kertoo Yle. Tällaisten sijoitusten arvo on noin sata miljoonaa euroa.

Yhtiö on tehnyt periaatepäätöksen, jonka mukaan konsernin hallinnoimista rahastoista poistetaan yhtiöt, jotka suunnittelevat uusien hiilikaivosten perustamista.

”Pitkällä aikavälillä hiilen kysyntä polttoaineena vähenee. Kysyntä on jo pienentynyt kehittyneissä maissa, ja kehittyvillä markkinoilla notkahdus tapahtuu seuraavien vuosien aikana. Lisäksi asiakkaiden kysyntä tämäntyyppisille sijoitusratkaisuille kasvaa koko ajan”, Nordean vastuullisen sijoittamisen asiantuntija Antti Savilaakso sanoo Ylelle.

Hänen mukaansa sijoittajat alkavat pikkuhiljaa ohjata sijoituksiaan hiilestä vaihtoehtoisiin energianlähteisiin. Nordea aikoo pitää kiinni öljyyn ja maakaasuun liittyvistä sijoituksistaan.

”Fossiiliset polttoaineet ovat aika iso osa yhteiskuntajärjestelmiä ja sitä kautta ne ovat iso osa kenen tahansa sijoittajan portfoliota. Myös Nordean portfolioihin tulee jäämään jonkun verran fossiilisia polttoaineita, lähinnä öljyä ja kaasua”, Savilaakso sanoo.

Ilmastonmuutoksen aiheuttaman päästövähennysvähennystarpeen on arvioitu johtavan siihen, että fossiilista energiaa tuottavia yrityksiä yliarvostetaan markkinoilla. Tämän niin sanotun hiilikuplan taustalla on oletus siitä, että päästöleikkauksien vuoksi suuri osa yritysten arvoon lasketuista esiintymistä tulee jättää käyttämättä.

Vihreä Lanka selvitti toissavuonna, että suomalaisilla eläkeyhtiöillä on satojen miljoonien sijoitukset, joita mahdollinen hiilikupla uhkaa.

hiilikupla  talous  ilmastonmuutos 
Viite