Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tomasz Kuran aka Meteor2017 / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Autoja pimeässä.
Hitaasti puhtaampaan. EU vähentää autoilun päästöjä aiemmin aiottua verkkaisemmin.Tomasz Kuran aka Meteor2017 / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Hitaasti puhtaampaan. EU vähentää autoilun päästöjä aiemmin aiottua verkkaisemmin.

Ökyautojen jatkoajasta sopu EU:ssa

27.11.2013 8.33

Lasse Leipola

Henkilöautojen päästöjen vähentämistä lykätään Saksan tahdosta kolmella vuodella. Euroopan parlamentin, puheenjohtajamaa Liettuan ja Euroopan komission yhteisessä tapaamisessa sovittiin eilen tiistaina kevennyksistä aiemmin sovittuihin vähennyksiin.

”Ilmastonmuutoksen hillitsemisellä on yhä suurempi kiire, kuten myös Euroopan tuontiöljylaskun pienentämisellä. EU kuitenkin asetti muutaman yrityksen lyhyen aikavälin edun kansalaisten ja laajemman talouden edelle”, moittii Greenpeacen liikennepolitiikasta vastaava Franziska Achterberg järjestön tiedotteessa.

EU-maat sopivat vuonna 2008, että uusien autojen päästöt keskimääräiset saavat olla vuonna 2020 korkeintaan 95 grammaa kilometrillä. Nyt kuitenkin päätettiin, että kunkin valmistajan autoista suuripäästöisin viisi prosenttia jätetään huomioimatta vuonna 2020.

Tämän lisäksi kaikkein vähäpäästöisimpien autojen valmistamisesta saa kolmen vuoden ajan "superkrediittejä", joita voi käyttää kaikkein suuripäästöisimpien autojen valmistamiseen siten, ettei päästöjä lasketa täysimääräisinä keskiarvoon.

Euroopan autoilun tulevaisuutta käsiteltiin tiistaina myös europarlamentin liikennevaliokunnassa, joka hyväksyi komission esityksen vaihtoehtoisten polttoaineiden jakeluverkoston kehittämisestä Euroopassa. Päätös koskee sähkö-, vety- ja maakaasujakeluverkostoa sekä maa- että meriliikenteessä.

”Olen hyvin tyytyväinen myönteiseen äänestystulokseen. Se vahvistaa meidän ehdotustamme, erityisesti infrastruktuurin vähimmäisvaatimuksien, kuluttajavalistuksen ja innovaatioiden osalta. Olen luottavainen, että kunnianhimoiset toimet, joista on hyötyä EU:n kansalaisille ja taloudelle, otetaan pian käyttöön”, komission varapuheenjohtaja Siim Kallas sanoo verkkosivuilla.

päästöt  autoilut Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri