Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Avioliitosta on muodostunut eriarvoisuutta ylläpitävä instituutio”

14.3.2011 7.00

Lasse Leipola

Suomessa on aika siirtyä avioliittojen sääntelystä yhteistalouksien sääntelyyn, väittää oikeushistorian dosentti Anu Pylkkänen Turun yliopistosta. Hänen mukaansa avioliitosta on tullut eriarvoisuutta ylläpitävä instituutio, kun esimerkiksi samaa sukupuolta olevat eivät pääse sen piiriin.

”Yhteistä taloutta koskeva sääntely jättäisi uskonnollisille yhdyskunnille vallan päättää omista periaatteistaan ja erottaisi entistä voimakkaammin kirkon ja valtion. Maallisessa lainsäädännössä voitaisiin luopua kokonaan avioliitosta ja -erosta”, Pylkkänen kirjoittaa viime viikolla ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Hän kysyy, onko perusteita säännellä seksuaalisuutta ja parisuhteita, joiden pitäisi kuulua ihmisten suojattuun yksityisyyteen ja osapuolten tahdonvaltaan.

”Lailla säädettäisiin vähimmäissuoja yhteistalouden purkamisen varalle ja luotaisiin erityinen sopimusmalli, yhteistaloussopimus. Se perustuisi vapaaehtoisuuteen ja kulloistenkin olosuhteiden sekä erilaisten yhteiseksi hyväksi annettujen panosten huomioonottamiseen. Sen ulkopuolelle jäisi peritty ja muu henkilökohtainen omaisuus, joista osapuolet voisivat tehdä keskenään normaaleja sopimuksia”, Pylkkänen ehdottaa.

tasa-arvo 
Viite