Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Dmitri Sharomov / Greenpeace

Venäjä tutkii Arctic Sunrise -alusta.
Todisteita? Venäjän viranomaiset tutkivat Arctic Sunrise aluksen lauantaina.Dmitri Sharomov / Greenpeace

Todisteita? Venäjän viranomaiset tutkivat Arctic Sunrise aluksen lauantaina.

”Emme lopeta ennen kuin kaikki 30 on vapautettu”

30.9.2013 9.32

Lasse Leipola

Viimeisetkin Arctic Sunrise -aluksen aktivistit ja miehistön jäsenet on tuomittu kahden kuukauden tutkintovankeuteen.

”Syytöksille merirosvoudesta tai päätökselle kieltää vapaus takuita vastaan ei ole missään tapauksessa perusteita. Rauhanomaiset aktivistimme ja kaksi freelanceria on pistetty telkien taakse, koska he toivat kansainvälistä huomiota Gazpromin vaaralliselle arktiselle öljynporaukselle. Tämä on yritys pelotella kaikkia, jotka vastustavat arktista öljyryntäystä, mutta se ei onnistu”, pääsihteeri Kumi Naidoo sanoo Greenpeacen tiedotteessa.

Hänen mukaansa alus vallattiin kansainvälisen oikeuden vastaisesti, minkä vuoksi myös päätökset tutkintavankeudesta ovat mitättömiä.

”Yli puoli miljoonaa ihmistä on lähettänyt viestin Venäjän lähetystöihin ja solidaarisuus kasvaa tunti tunnilta. Emme lopeta ennen kuin kaikki 30 on vapautettu ja he voivat palata kotiin perheidensä luo”, Naidoo sanoo.

Hän hämmästelee sitä, että laiva tutkittiin vasta lauantaina.

”On mielenkiintoista, että he odottivat useita päiviä tutkiakseen aluksen, ja meidän on toivottava, etteivät he ole tehneet sille mitään sillä välin.”

Näin tilanne on edennyt

18. syyskuuta Arctic Sunrise -aluksella alueelle matkanneet Greenpeace-aktivistit yrittävät nousta Gazprom-yhtiön Prirazlomnaja-öljynporauslautalle. (Langan uutinen) Venäjän rannikkovartiosto lähettää paikalle veneitä, jotka estävät yrityksen. Suomalainen Sini Saarela ja sveitsiläinen Marco Weber otetaan kiinni, muut aktivistit palaavat Arctic Sunrise -laivalle. (Langan uutinen)

19. syyskuuta Venäjän turvallisuuspalvelu FSB valtaa Greenpeacen laivan ja palauttaa Saarelan ja Weberin takaisin alukselle. Kaikki 30 aktivistia ja miehistön jäsentä otetaan kiinni ja laivaa aletaan hinata kohti Murmanskia. (Langan uutinen.)

20. syyskuuta Pääministeri Mark Rutte moittii Venäjän toimintaa sanoen, että Alankomaihin, jonne Arctic Sunrise on liputettu, olisi pitänyt olla yhteydessä ennen aluksen valtaamista.

24. syyskuuta Alus saapuu Murmanskiin ja Greenpeace saa yhteyden miehistöön ensimmäistä kertaa aluksen valtauksen jälkeen. (Langan uutinen)

25. syyskuuta Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo puheessaan, etteivät aktivistit selvästikään ole merirosvoja. Alankomaiden Frans Timmermans vaatii aktivistien ja laivan vapauttamista. (Langan uutinen)

26. syyskuuta Aktivisteja kuullaan murmanskilaisessa oikeusistuimessa. Heistä 22 tuomitaan kahden kuukauden tutkintovankeuteen merirosvousepäilyjen selvittämiseksi. Tutkintovankeuden tarpeellisuutta perustetaan uusien rikosten, todisteiden tuhoamisen ja maasta pakenemisen estämisellä. (Langan uutinen) Loppujen kahdeksan, myös Saarelan, osalta käsittelyä lykätään kolmella päivällä. (Langan uutinen)

29. syyskuuta Loput kahdeksan aktivistia tuomitaan kahdeksi kuukaudeksi tutkintovankeuteen. Päivän iltaan mennessä 640 000 ihmistä on lähettänyt viestin Venäjän lähetystöihin ympäri maailmaa. Joukossa Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Adolfo Pérez Esquivel ja näyttelijä Ewan McGregor. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) kommentoi tapausta Helsingin Sanomille: ”Tiedossani ei ole mitään, jonka perusteella merirosvouksen tunnusmerkit täyttyisivät. Eikä tainnut olla presidentti Putinillakaan.” Hän sanoi myös, että ”Greenpeace rikkoo sääntöjä tietoisesti, mutta nyt on vaikuttanut siltä, että tässä tapauksessa lakeja pyritään soveltamaan ankarimman mukaan. Oikeutta on kuitenkin sovellettava suhteellisuusperiaatetta noudattaen”.

Lähde ja tarkempi aikajana: http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/From-peaceful-action-to-dramatic-seizure-a-timeline-of-events-since-the-Arctic-Sunrise-took-action-September-18-CET/

Lista vangituista aktivisteista ja aluksen miehistöstä: http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/arctic-30-to-be-held-in-russian-jail-pending-/blog/46788/

aktivismi 
Viite