Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Amnesty

Amnestyn raportti.
Karua palautetta. ”Suomi on ollut yksi aktiivisimmista maista asekauppasopimuksen aikaansaamisessa, ja meiltäkin tiukka valvonta on pettänyt”, kommentoi Frank Johansson tuoretta raporttia.Amnesty

Karua palautetta. ”Suomi on ollut yksi aktiivisimmista maista asekauppasopimuksen aikaansaamisessa, ja meiltäkin tiukka valvonta on pettänyt”, kommentoi Frank Johansson tuoretta raporttia.

”Emme voi tietää, olivatko kyseessä suomalaiset kiväärit”

19.10.2011 9.24

Lasse Leipola

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tuoreen raportin mukaan myös Suomesta on viety aseita ja ammuksia Bahrainiin ja Egyptiin.

”Amnesty on viime keväänä dokumentoinut tilanteita, joissa Bahrainin mellakkapoliisi ja sotilaat ovat ampuneet kivääreillä mielenosoittajia. Me emme voi tietää, olivatko kyseessä suomalaiset kiväärit vai ei, mutta tällaisessa tilanteessa niiden myynnin salliminen voidaan kyllä kyseenalaistaa”, toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo Amnestyn tiedotteessa.

Amnesty selvitti aseiden vientiä Bahrainiin, Egyptiin, Libyaan, Syyriaan ja Jemeniin vuoden 2005 jälkeen. Järjestön mukaan aseita on viety siitä huolimatta, että oli todisteita siitä, että niitä saatetaan käyttää vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Suurimmat aseviejät näihin maihin olivat Itävalta, Belgia, Bulgaria, Tšekki, Ranska, Saksa, Italia, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Suomi mainitaan niiden 17 maan joukossa, josta toimitettiin aseita vähintään kahteen raportin maista.

”Hallitukset, jotka nyt vannovat solidaarisuuttaan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ihmisille ovat samoja, jotka vielä hiljattain myönsivät vientilupia aseille, ammuksille ja muulle kalustolle, jota käytettiin tappamaan ja haavoittamaan tuhansia rauhanomaisia mielenosoittajia esimerkiksi Tunisiassa, Egyptissä ja Libyassa ja jota turvallisuusjoukot esimerkiksi Syyriassa ja Jemenissä nyt käyttävät”, Johansson sanoo.

aseet 




Viite