Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WWF

WWF:n seurantaraportti.
Ei etene. Tuoreen raportin mukaan Itämeren suojelutoimet ovat jäljessä aikataulusta.WWF

Ei etene. Tuoreen raportin mukaan Itämeren suojelutoimet ovat jäljessä aikataulusta.

”Helppojakaan toimia Itämeren suojelemiseksi ei ole vielä tehty”

19.5.2010 12.16

Saija Räsänen

Rantavaltioiden toimenpiteet Itämeren suojelemiseksi ovat reilusti jäljessä aikataulustaan, ja aikatauluja lykätään yhä eteenpäin, väittää WWF:n tuore seurantaraportti.

Itämeren maiden ympäristöministerit allekirjoittivat Itämeren suojelukomission toimintaohjelman Krakovassa vuonna 2007. Esimerkkeinä myöhässä olevista toimenpiteistä raportti mainitsee merellisten suojelualueiden hoidon ja käytön suunnitelmien puuttumisen. WWF:n mukaan helppojakaan toimia rehevöitymisen ehkäisemiseksi ei ole tehty.

"Pesuaineiden fosfaatin korvaaminen haitattomilla aineilla on esimerkki helposti toteutettavasta ja kustannustehokkaasta toimesta, jonka aikataulut ovat useimmissa maissa lykkääntyneet", sanoo WWF:n Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen WWF:n tiedotteessa.

Toimintaohjelmassa on yhteensä yli 100 sitoumusta, joista noin 50 tulee toteuttaa vuoden 2010 loppuun mennessä. Tavoitteena on palauttaa Itämeren hyvä ekologinen tila vuoteen 2021 mennessä.

"Idea on siinä, että samat Itämeren suojelutoimet toteutetaan kaikissa rantavaltioissa yhteneväisesti, jolloin toimenpiteiden yhteisvaikutus on merkittävä", Vilhunen sanoo. Raportin perusteella ohjelmaa toteutetaan kuitenkin pirstaleisesti.

WWF teetti raportin Itämeren suojelusopimuksen ministerikokousta silmällä pitäen. Kokous pidetään 20. toukokuuta Moskovassa, ja siellä on tarkoitus arvioida suojelutoimien toteutusta.

itämeri 
Viite