Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Dan Koivulaakso.
Stadia tehokkaampi? Dan Koivulaakso on ollut mukana järjestämässä majoitusta romaneille. Mikael Ahlfors

Stadia tehokkaampi? Dan Koivulaakso on ollut mukana järjestämässä majoitusta romaneille.

”Helsinki ahdistelee romaneja”

18.8.2009 10.48

Lasse Leipola

Helsingin kaupunki on ajanut itsensä umpikujaan romaniasiassa, varoittaa sosiaalikeskus Sataman romanityöryhmä. Ryhmän mukaan kaupungin päättäjät yrittävät demonisoida kokonaisen kansanryhmän, koska heillä ei ole muuta ratkaisua.

Työryhmä viittaa muun muassa poliisin romaneita vastaan heinäkuussa kohdistamaan tehokampanjaan. Ryhmä valittelee, ettei omanikiertolaisten tilanteesta synny asiallista keskustelua missään kaupungin elimessä.

Kesän aikana romaneja on majoitettu sosiaalikeskuksen alueella.

”Valvonnan ja hierarkioiden sijaan se on tarjonnut vastavuoroiseen avunantoon, solidaarisuuteen ja tasa-arvoon pohjaavan yhteisön, jossa miehet ja naiset, nuoret ja vanhat, suomalaiset ja ulkomaalaiset jakavat vastuun yhdessä”, sanoo työryhmän jäsen Dan Koivulaakso.

Ryhmä ihmettelee, miten sosiaalikeskuksen väki on kyennyt muutamassa kuukaudessa luomaan olosuhteet, joissa kymmenet romanit ovat pystyneet elämään arkeaan jopa mukavasti, kun samaan aikaan kun viralliset tahot rämpivät byrokratian ja hierarkioiden ikuisessa suossa.

”Kuinka resuiset "autonomit", joiden käytössä on 360 neliömetrin tila, pystyvät tarjoamaan jotakin, mihin EU-maiden hallitukset eivät kykene?”, Koivulaakso sanoo.

ihmisoikeudet 
Viite