Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Palkittu aktivisti. Oleg Kozlovski Toinen Venäjä -oppositiokoalition marssilla.

Palkittu aktivisti. Oleg Kozlovski Toinen Venäjä -oppositiokoalition marssilla.

”Ihmisoikeuksia rikotaan Venäjällä järjestelmällisesti”

2.12.2008 13.10

Laura J. Rantanen

"Ihmisoikeusrikkomukset Venäjällä eivät ole yksittäistapauksia, vaan ne ovat osa meidän järjestelmäämme", sanoo venäläinen kansalaisaktivisti Oleg Kozlovski.

Kozlovski on venäläisen Oborona-nuorisojärjestön koordinaattori ja kansainvälisesti tunnettu kansalaisoikeuksien puolustaja. Yhdysvaltalainen Human Rights First -järjestö palkitsi hänet tänä vuonna Human Rights Award -palkinnolla.

24-vuotias Kozlovski puhuu tänään tiistaina Etyj-kansalaisfoorumissa Helsingissä.

Kozlovskin mukaan kansalaisyhteiskunta on Venäjällä ainoa taho, joka haluaa ratkaista ihmisoikeusongelmat.

"Suurin osa valtiollisista instituutioista on osa ongelmaa."

Kozlovski haluaa vaikuttaa foorumin osallistujiin, jotta he tekisivät aktiivisemmin yhteistyötä venäläisen kansalaisyhteiskunnan kanssa. Heidän pitää myös yrittää vaikuttaa omiin hallituksiinsa.

"Hallitusten julkilausumat Venäjän demokratian ja kansalaisyhteiskunnan tukemisesta pitää muuttaa toiminnaksi. Se on tärkeää ei vain Venäjän kansalaisille, vaan koko Euroopalle", Kozlovski sanoo.

Kozlovskin mukaan venäläisten kansalaisjärjestöjen tilanne on yhä vaikeampi. Ulkoisen, viranomaisten taholta tulevan painostuksen lisäksi toimintaa haittaavat sisäiset ongelmat.

"Monet kansalaisyhteiskunnan jäsenet eivät enää näe yhteiskunnallisella toiminnalla tulevaisuutta, koska ovat törmänneet liian isoihin ongelmiin liian usein. Heidän motivaatiotaan on vaikea pitää yllä."

Kozlovski itse ei ole menettänyt toivoaan.

"Eri demokraattisten järjestöjen välille on kehittymässä kiinnostavaa yhteistyötä. Toivon, että jo lähiviikkoina noustaan toiminnassa uudelle tasolle." 

Tiistaina ja keskiviikkona järjestettävän kansalaisfoorumin pääteemoja ovat ihmiskauppa, ihmisoikeudet sekä kansalaisyhteiskunnan rooli ja mahdollisuudet konfliktinratkaisussa.

Foorumin järjestää Suomen toimikunta Euroopan turvallisuuden edistämiseksi, STETE, yhdessä muiden järjestöjen kanssa.

aktivismi  ihmisoikeudet 
Viite