Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Kansalaisaloite ei saa jäädä tempuksi”

26.9.2011 9.02

Lasse Leipola

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden järjestö Vino vaatii, ettei Euroopan unionin kansalaisaloite saa jäädä vain byrokraattiseksi tempuksi, jolla vaiennetaan kriittinen keskustelu. Järjestö vaatii valtiolta ja kunnilta aktiivisuutta.

”Demokratiaan on aina sisällyttävä todellista valtaa. Jotta ihmiset tietävät, kuinka kansalaisaloite toimii, on sen tiimoilta järjestettävä kuulemisiltoja, keskusteluja ja informaatiotilaisuuksia. Kansalaisaloitteen rinnalle tarvitaan lisäksi esimerkiksi sitovia kansanäänestyksiä lisäämään demokratiaa ja palauttamaan uskoa politiikkaan”, sanoo puheenjohtaja Inka Venetvaara järjestön tiedotteessa.

Toinen puheenjohtaja Paloma Hannonen sanoo, että kansalaisaloite voi olla keino kansanvallan vahvistamiseksi vain jos se on mahdollista ottaa aktiiviseen käyttöön.

”Meidän on itse tuotava aloite lähelle kansalaisia sen sijaan, että jäisimme odottamaan unionin kantavan päävastuun asiassa”, Hannonen sanoo.

Eurooppalainen kansalaisaloite tuli mahdolliseksi Lissabonin sopimuksen myötä. Sen mukaan miljoona kansalaista, vähintään seitsemästä eri jäsenvaltiosta, voi ensi huhtikuusta lähtien pyytää Euroopan komissiolta lakialoitetta.

demokratia 




Viite