Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eurostat

Alamäkeä. EU27-alueen päästöt ovat jo nyt laskeneet lähes vuodelle 2020 asetettuun 20 prosentin vähennystavoitteeseen. Yksiköt miljoonaa tonnia co2-vastaavia kasvihuonekaasuja.Eurostat

Alamäkeä. EU27-alueen päästöt ovat jo nyt laskeneet lähes vuodelle 2020 asetettuun 20 prosentin vähennystavoitteeseen. Yksiköt miljoonaa tonnia co2-vastaavia kasvihuonekaasuja.

”Kissa ja koira” pääsivät sopuun ilmastotavoitteista

10.1.2014 13.53

Lasse Leipola

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta tällä viikolla päässyt teollisuus- ja energiavaliokunnan kanssa sopuun siitä, millaisia ilmastotavoitteita EU:ssa tulisi asettaa vuodelle 2030. Komission on määrä antaa oma kantansa kuun lopussa, jonka jälkeen asiaa käsitellään parlamentissa laajemmin.

Vihreiden Satu Hassin mukaan tavallisesti ”nämä kaksi valiokuntaa ovat kuin kissa ja koira, päinvastaista mieltä”. Hänen mukaansa valiokuntien neuvottelema lopputulos on vihreästä näkökulmasta kohtalaisen hyvä, koska se sisältää päästövähennystavoitteen (40 prosenttia) lisäksi tavoitteet energiatehokkuuden parantamiseksi (40 prosenttia) ja uusiutuvien osuuden kasvattamiseksi (30 prosenttia).

Kolmoistavoitteen toteutuminen on kuitenkin siinä mielessä laiha lohtu, että sovitut prosentit ovat huomattavasti muun muassa vihreiden tavoittelemia vaatimattomammat. Esimerkiksi päästövähennyksien osalta vihreät esittivät 60 prosenttia. Aiemmin Greenpeace on vaatinut 55 prosenttia ja Britannian hallitus arvioinut tarpeen olevan 50 prosenttia.

Vihreiden sivuilla asiasta kirjoittava Hassi kuitenkin korostaa kolmoistavoitteen merkitystä, vaikka monet ovat olleet sitä mieltä, että pelkkä päästövähennystavoite riittää. Hänen mukaansa uusiutuvaa energiaa edistävä politiikka on vähentänyt päästöjä tehokkaammin kuin päästörajat tai päästökauppa, koska päästörajat ja päästöoikeuksien jako on ollut liian lepsua.

”Toiseksi vaikka uusiutuvalle energialle annettujen tukien kustannuksista esitetään isoja lukuja, on muistettava että nämä rahat eivät ole kadonneet Kankkulan kaivoon. Ne pysyvät kansantaloudessa. Fossiilienergian tuontilasku sen sijaan menee ulkomaille. Saksassa valtaosan uusiutuvan energian investoinneista ovat tehneet tavalliset perheet, maatilat ja pienyritykset. Myös tukirahat ovat menneet sinne.”

Muina perusteluina Hassi listaa muun muassa uusiutuvan energian kehittymisen markkinoiden kasvun myötä, uudet työpaikat sekä selvitykset, joiden mukaan pelkkä energian hinta ei riitä kannustimeksi energiatehokkuuden parantamiseen.

ilmastonmuutos  päästöt  eurooppa 
Viite