Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pidemmin lehdessä. Lue Ilpo Kurosen kirjoitus tuoreimmasta Vihreästä Langasta.

Pidemmin lehdessä. Lue Ilpo Kurosen kirjoitus tuoreimmasta Vihreästä Langasta.

”Klondyke-kultaryntäys” uhkaa Suomen luontoa

15.4.2011 11.19

Lasse Leipola

Suomen luontoa uhkaa tulevalla vaalikaudella ennennäkemätön hyväksikäyttö, arvioi Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen tänään perjantaina ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

”Tulevalla hallituskaudella Klondyke-kultaryntäys odottaa metsiä, soita, vesiä, harjuja, kallioita, maaperää ja taivaan tuulia. Jos uuteen hallitukseen mennään gallupien pohjalta, luonnonsuojelu käy äärimmäisen uhanalaiseksi. Samalla vahingoitetaan Suomen brändiä, jonka maabrändityöryhmä huomasi perustuvan juuri luontoon ja luontosuhteeseen”, Kuronen kirjoittaa.

Hänen mukaansa taustalla on väistyvän hallituksen eduskunnalle antama luonnonvaraselonteko, jossa vastuullinen tuotanto, luonnon uusiutumiskyvyn huomioiminen, kansainväliset sitoumukset ja luonnonvarojen kulutuksen kääntäminen laskuun ovat hänen mukaansa vain silmänlumeena.

”Kyseessä onkin häikäilemätön yritys nähdä luonto vain hyödynnettävänä luonnonvarana. Älykkään ja vastuullisen luonnonvaratalouden väitetään perustuvan ekosysteemipalvelujen turvaamiseen. Tätä perustavaa laatua olevaa ehtoa ei kuitenkaan ole selonteossa kiinnitetty mihinkään. Päinvastoin ehdotetaan ekosysteemipalveluita turvaavien ja luonnonvarojen käyttöä hidastavien järjestelmien heikentämistä, kuten ympäristölupien keventämistä.”

Kurosen mukaan tärkeimpiä asioita luonnonsuojelun turvaamiseksi ovat ympäristöministeriön ja Metsähallituksen Luontopalvelut-yksikön säilyttäminen ja vahvistaminen.

luonnonsuojelu  hallitusohjelma  eduskuntavaalit  hallitusneuvottelut 
Viite