Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Twitter / @gp_sunrise

Hätäsanoma.
Merirosvoja tai aseellinen hyökkäys. Greenpeace julkaisi Arctic Sunrisen hätäsanoman Twitterissä.Twitter / @gp_sunrise

Merirosvoja tai aseellinen hyökkäys. Greenpeace julkaisi Arctic Sunrisen hätäsanoman Twitterissä.

”Kun rannikkovartiosto nousee laivalle, osoittaa aseilla ja ampuu varoituslaukauksia aluksen yli, kuka on todellinen turvallisuusuhka?”

20.9.2013 8.51

Lasse Leipola

Venäjän rannikkovartiosto nousi viime yönä Greenpeacen Arctic Sunrise -laivaan kansainvälisillä vesillä. Eilen järjestön aktivistit yrittivät nousta Gazprom-yhtiön öljynporauslautalle, mutta tempaus päättyi kahden aktivistin kiinniottoon. Heitä ei ole vapautettu ja toinen heistä on suomalainen Sini Saarela.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on Greenpeacen mukaan antanut lausunnon, jonka mukaan aktivisteja ei ole otettu kiinni vaan pelastettu ja he ovat rannikkovartioston laivalla vieraana.

Aktivistit saapuivat alueelle Arctic Sunrise -aluksella, joka jäi aamuisen episodin jälkeen kiertämään Prirazlomnaya-öljynporauslauttaa. Venäjän rannikkovartiosto ampui päivän aikana varoituslaukauksia vaatien Arctic Sunrisea poistumaan. Illalla rannikkovartioston aseistautuneet joukot nousivat laivaan ja ottivat kiinni 30 aktivistia.

”Aluksen koordinaatit osoittavat, että alus oli kansanvälisillä vesillä Venäjän talousvyöhykkeen sisällä, mikä tekee rannikkovartioston valtauksesta kansainvälisen merioikeuden vastaisen. Aluksen koordinaatit ovat 69-19-53N : 57-16-53E”, Suomen Greenpeacen sivuilla kerrotaan.

Järjestö pitää naurettavana Venäjän ulkoministeriön väitettä, että mielenosoitus oli ympäristö- ja turvallisuusuhka Venäjälle.

”Kun rannikkovartiosto nousee laivalle aseistettuna, osoittaa aktivisteja aseilla ja ampuu 11 varoituslaukausta aluksen yli, kuka on todellinen turvallisuusuhka?”

Twitterissä hashtag #savethearctic on kerännyt lukuisia tuen ilmauksia ympäri maailmaa.

Päivitys kello 10.35: BBC:n mukaan Arctic Sunrise -alusta, jonka kyydissä aktivistit yhä ovat, ollaan viemässä Murmanskin satamaan.

Päivitys kello 11.21: Suomen Greenpeace Twitterissä: ”Viimeisimmän Venäjältä saamamme tiedon mukaan laivamme 'ei ole pidätettynä' ja he eivät ole vielä päättäneet mitä tekevät aktivisteillemme.”
Viite