Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Sambia.
Kumppani. Sambia on yksi pisimpään suomen kehitysyhteistyön kohdemaana ollut valtio.Lasse Leipola

Kumppani. Sambia on yksi pisimpään suomen kehitysyhteistyön kohdemaana ollut valtio.

”Onko tinkiminen kehitysyhteistyöstä viisasta edes oman taloutemme kannalta?”

12.9.2013 9.31

Lasse Leipola

Kehityspoliittinen toimikunta kiittelee viime vuonna tehtyä linjausta, jonka mukaan Suomen kehityspolitiikan tulee korostaa ihmisoikeuksia. Tänään julkaistun Suomen kehityspolitiikan tila 2013 -raportin mukaan uuden linjauksen toimeenpano on lähtenyt hyvin käyntiin.

Toimikunta on kuitenkin pettynyt siihen, että kehitysyhteistyön määrärahoja on aiemmin tehdyn jäädytyksen lisäksi myös leikattu, minkä vuoksi 0,7 prosentin tavoite karkaa yhä kauemmas.

”Onko tinkiminen kehitysyhteistyöstä ollut viisasta edes oman taloutemme kannalta? Olisiko tänään käytettävissä uusia markkinoita ja ystäviä maissa, joista olisimme laajemmalla ja aktiivisella kehityspolitiikalla saaneet hyviä kumppaneita eettisesti korkeatasoiselle kauppakumppanuudelle”, toimikunnan puheenjohtaja, kristillisten kansanedustaja Jouko Jääskeläinen sanoo tiedotteessa.

Toimikunta vaatii, että hallituksen on laadittava läpinäkyvä ja uskottava suunnitelma kehitysyhteistyön määrärahojen nostamiseksi 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta kansainvälisten sitoumusten mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että ensi kevään kehyspäätöksessä olisi lisättävä vuosien 2015–2018 määrärahoja aikataulun mukaisesti.

Kehityspoliittinen toimikunta on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin.

kehitysyhteistyö 
Viite