Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

”Salaattivalinnoilla yllättävän suuri merkitys”

22.6.2011 10.27

Lasse Leipola

Tuoreen kotimaisen tutkimuksen mukaan sekaruokalounas on ympäristön kannalta huomattavasti kasvisruokaa huonompi vaihtoehto. Lihaa sisältävä annos kuormittaa ilmastoa 2–3 kertaisesti ja vesistöä 4–5 kertaisesti verrattuna kasvisruokaan.

Hieman yllättäen tutkimuksessa nostetaan tuoreiden vihannesten valinta merkittävämmäksi kuin perunan, pastan tai riisin.

”Salaattivalinnoilla voi olla yllättävän suuri merkitys aterian ilmastovaikutukseen”, sanoo tutkija Merja Saarinen asiasta annetussa tiedotteessa.

Jos aterian liha on broileria tai sikaa, kasvihuoneessa kasvatettu salaatti voi muodostaa jopa kolmanneksen aterian ilmastovaikutuksesta riippuen kasvihuoneen energiaratkaisusta. Naudan kanssa salaattivalinnan merkitys pienenee.

Tutkimustulosten toivotaan hyödyttävän erityisesti suurtalouskeittiöitä

”Ammattikeittiöt ovat olleet erityisen kiinnostuneita hankkeessa kehitetystä menetelmästä, jolla voidaan arvioida aterioiden ympäristövaikutuksia”, Saarinen sanoo.

Tutkimukseen osallistuivat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Suomen ympäristökeskus, Kuluttajatutkimuskeskus sekä Oulun yliopiston Thule-instituutti.

ilmastonmuutos  ruoka  päästöt Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.


Myllyteatterin mainos

Vihreä Lanka 4/2019

Lue

Vihreä Lanka

4/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri