Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Uudenmaan vaalipiiri kahtia ensi vaaleissa”

13.9.2010 11.08

Saija Räsänen

Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kristian von Essenin mielestä Uudenmaan vaalipiiri pitäisi jakaa kahtia.

”Jos Helsinki ja Vantaa eivät yhdisty – mikä ei tällä hetkellä näytä kovin todennäköiseltä – Uudenmaan vaalipiiri on jaettava kahtia. Nykyisellään vaalipiiri on liian suuri ja epäyhtenäinen”, von Essen sanoo vihreiden tiedotteessa.

Parhaana mallina von Essen pitää Lauri Tarastin ehdotusta, jonka mukaan Espoo, Vantaa ja Kauniainen muodostaisivat oman vaalipiirinsä ja muu Uusimaa omansa. Helsinki pysyisi omana piirinään.

Toinen vaihtoehto jakamiselle olisi itä-lansi-jako, jolloin raja kulkisi Vantaan ja Espoon välissä.

Nykyisessä jättipiirissä vaalikampanjoinnin kustannukset nousevat von Essenin mukaan niin suuriksi, etteivät kaikki ehdokkaat ole tasaveroisessa asemassa.

”Pelkään pahoin, että ykkösketjun ehdokkaiden vanavedessä valitaan suhteettoman paljon julkkisehdokkaita tai vain niitä, joilla on varaa suuriin mainoskampanjoihin”, sanoo von Essen, joka on itsekin ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä.

Uudenmaan vaalipiiri on 35 eduskuntapaikallaan Suomen suurin vaalipiiri. Toiseksi suurimmalla, Helsingin piirillä, paikkoja on jaettavana 21.

Juttu on päivitetty 14.9. Toisin kuin jutussa alunperin mainittiin, von Essen ei esittänyt vaalipiirin jakamista jo ensi kevään vaalien alla vaan vasta sen jälkeen.

vihreät  eduskuntavaalit  vaalipiirit 
Viite