Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

300 kuutiota radioaktiivisesti saastunutta vettä mereen Fukushimassa – joka päivä

8.8.2013 12.48

Lasse Leipola

Lähes kaksi ja puoli vuotta sitten alkanut Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus jatkuu yhä. Tällä viikolla on käynyt ilmi, että voimala-alueelta valuu mereen päivittäin noin 300 kuutiota radioaktiivisten aineiden saastuttamaa vettä. Lisäksi alueen pohjaveden radioaktiivisuus on ollut nousussa.

Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa kirjoittaa järjestön sivuilla, että pitkän jälkihoidon hinta on kasvamassa valtavaksi.

”Tämänhetkinen arvio siivouksen kustannuksista on 45 miljardia euroa. Se on yhtä paljon kuin mitä me kaikki suomalaiset maksamme yhteensä veroja vuodessa. Ja tässä on kyse vain radioaktiivisuuden siivoamisesta - summaan eivät sisälly esimerkiksi korvaukset kärsineille. Tällaista laskua ei pysty maksamaan yksikään ydinvoimayhtiö. Siihen pystyvät vain veroja maksavat kansalaiset”, Aromaa kirjoittaa.

Hän myös muistuttaa, ettei summaan sisälly myöskään esimerkiksi purkamista.

”Tosin siihen menee ainakin 40 vuotta, joten sen laskun voi mukavasti jättää lapsille ja lastenlapsille. Niin kuin kustannukset niistäkin ydinvoimaloista, jotka toivottavasti eivät tuhoudu.”

ydinvoima 
Viite