Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Mauna Loa.
Etulinjassa. Mauna Loan observatorio seuraa ilmakehän CO2-pitoisuutta.Lasse Leipola

Etulinjassa. Mauna Loan observatorio seuraa ilmakehän CO2-pitoisuutta.

400 ppm – uusi raja rikkoutumassa Havaijilla

6.5.2013 13.41

Lasse Leipola

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on nousemassa ensimmäistä kertaa Havaijin mittauspisteessä yli 400 miljoonasosan (ppm).

Aiemmin raja on ylittynyt vain lyhytaikaisesti ja paikallisesti muualla. Havaijin Maun Loa -vuorella sijaitsevaa mittauspistettä pidetään kuitenkin tärkeimpänä ja luotettavimpana mittausasemana, koska se sijaitsee niin korkealla ja kaukana päästölähteistä.

Lähestyvästä ylityksestä kertoo ympäristöjärjestö WWF, jonka mukaan rajan ylittyminen osoittaa, että tarve siirtyä kestävämpään ja puhtaampaan energiatuotantoon on suurempi kuin koskaan.

”Fysiikan lait kertovat meille, että mitä enemmän ilmassa on hiilidioksidia, sitä lämpimämmäksi maailma käy. Edellisen kerran, kun Maan ilmakehässä oli näin paljon hiilidioksidia, maailma oli 3–4 astetta lämpimämpi. Ja viimeksi kun maailma oli niin lämmin, merenpinta oli 40 metriä nykyistä korkeammalla”, energiajohtaja Samantha Smith sanoo järjestön sivuilla.

Maaliskuussa Mauna Loalla mitattu keskimääräinen hiilidioksidipitoisuus oli 397,3 ppm. Vuotta aiemmin maaliskuun keskipitoisuus oli 394,5 ppm. Pitoisuus on tavallisesti korkeimmillaan keväällä, jonka jälkeen se laskee pohjoisen pallonpuoliskon kasvukauden myötä. Koko viime vuonna pitoisuus oli keskimäärin 394 ppm.

Vertailun vuoksi hiilidioksidipitoisuus on raikkaassakin sisäilmassa tavallisesti selvästi ulkoilmaa korkeampi – noin 700 ppm. Yli tuhannen ppm:n hiilidioksidipitoisuus sisäilmassa alkaa tuntua tunkkaisuutena.

ilmastonmuutos 
Viite