Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Heidi Hautala.
Luottavainen. Heidi Hautala uskoo, että sisäinen adoptio etenee. Tiina Jutila / Vihreät

Luottavainen. Heidi Hautala uskoo, että sisäinen adoptio etenee.

Adoptiolain läpimeno näyttää varmalta

27.11.2008 9.29

Lasse Leipola

Eduskunnassa käytiin eilen keskiviikkona värikäs lähetekeskustelu perheen sisäisestä adoptiosta. Seuraavaksi laki etenee lakivaliokunnan valmisteltavaksi.

”Lähetekeskustelussa olivat esillä eri laitojen ääripäät. Keskustelu oli kuitenkin varsin maltillista verrattuna esimerkiksi parisuhdelaista käytyyn keskusteluun”, lakivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala (vihr) sanoo.

Hautalan mielestä eilen käyty keskustelu oli hyvä lähtökohta valiokuntakäsittelylle. Hän viittaa muun muassa kokoomuksen Petri Salon varsin myötämielisiin lausuntoihin.

”Kyseessä on hallituksen yksimielinen esitys, enkä näe asiassa mitään suuria ongelmia”, Hautala sanoo.

Hänen mukaansa lain läpimeno näyttää vuorenvarmalta.

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr) esityksen mukaan rekisteröidyssä parisuhteessa elävät, samaa sukupuolta olevat vanhemmat saisivat adoptoida toistensa lapset. Nykyisin tämä on mahdollista vain avioliitossa oleville pariskunnille.

Lakiesityksen käsittely jatkuu keväällä.

Lähetekeskustelussa 26.11. sanottua

Päivi Räsänen (kd):

”Väitän, että tässä prosessissa, jos ajatellaan koko tätä lainsäädäntöprosessia, ei ole pelkästään eikä edes pohjimmiltaan kysymys lapsen oikeuksista vaan aikuisten poliittisesta tavoitteesta rinnastaa samaa sukupuolta olevien suhde miehen ja naisen muodostamaan avioliittoon.”

Erkki Pulliainen (vihr):

”Edustaja Räsänen erittäin taitavasti kuvasi sen, miksi tämä hallituksen esitys pitää hyväksyä sellaisenaan. Ei tarvitse mitään muuta kuin että hyväksyy modernin vanhemmuuden käsitteen ja pikkusen miettii asioita vähän laajemmalti, syvällisemmin ja ottaen huomioon sen, mitä hän puhui kauniisti siitä, että pitää vastuuta kantaa.”

Merja Kyllönen (vas):

”Sateenkaariperheet ja niiden lapset ovat kuitenkin olleet jo vuosikausia olemassa, ja eduskunnan velvollisuutena on turvata näiden perheiden ja näiden lasten oikeudet tavalla, joka vastaa suomalaisen oikeusvaltion periaatteita. Jopa Kirkkohallitus on tällä kannalla ja hyväksyy lain säätämisen, vaikka se korostaakin ideaalina ydinperhettä.”

Lauri Oinonen (kesk):

”Elikkä on aivan luonnollinen järjestys, että silloin, kun puhumme vanhemmista, on kysymys isästä ja äidistä, ja tämä on sidoksissa tuohon biologiseen lähtökohtaan. Tässä suhteessa haluan korostaa juuri niitä lähtökohtia, mitkä ovat aivan luonnolliset. Tässä me olemme nyt tekemässä lainsäädäntöä, joka on luonnotonta.”

Oras Tynkkynen (vihr):

”Tästä voidaan tietysti olla samaa mieltä siinä merkityksessä, että on luonnotonta, että ihmiset pukeutuvat pukuihin ja käyttävät kravattia ja pitävät silmälaseja tai käyttävät tietokonetta ja kännykkää, ja luonnotonta on sekin, että ihmiset kokoontuvat eduskuntaan ja täällä säädetään lakeja. Luonnollistahan varmaankin olisi se, että asuttaisiin savannilla, poimittaisiin hedelmiä puista ja välillä metsästettäisiin eläimiä. Se varmaan on luonnollista sanan siinä merkityksessä, että se on se ihmisen ja lajin alkuperäinen lähtökohta.”

Juttua on päivitetty 27.11. klo 12.01 lähetekeskustelu sitaattien osalta.

tasa-arvo 
Viite