Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace / Kristian Buus

Ei hiiltä! Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltä uutta hiilivoimalaa vastaan Kingsnorthissa jo olevan hiilivoimalan edessä.Greenpeace / Kristian Buus

Ei hiiltä! Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltä uutta hiilivoimalaa vastaan Kingsnorthissa jo olevan hiilivoimalan edessä.

Aktivistit hehkuttavat torpanneensa hiilivoimalan Isossa-Britanniassa

8.10.2009 12.22

Noora Jussila

Ympäristöjärjestöt katsovat saaneensa voiton kiistassa isosta hiilivoimalasta Isossa-Britanniassa.

Energiayhtiö E.ON on vetäytynyt suunnitelmastaan rakentaa Isoon-Britanniaan ensimmäinen hiilivoimala 20 vuoteen.

E.ON sanoo Greenpeacelle lähettämässään sähköpostissa, ettei usko voimalan rakentamisen olevan enää taloudellisesti kannattavaa. Hanke jäädytetään ainakin kahdeksi–kolmeksi vuodeksi.

Kingsnorthiin kaavailtu hiilivoimala olisi ollut yhteensä kahden Suomen suurimman hiilivoimalan kokoinen ja tuottanut vuosittain kahdeksan miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä.

Greenpeacen ilmastovastaavan Simo Kyllösen mukaan hankkeen jäädyttäminen on asiaa vastaan kampanjoineille ympäristöjärjestöille suuri voitto.

"Päätöksessä on varmasti ollut merkitystä sekä tuhansien ihmisten aktiivisella vastarinnalla että taloudellisilla syillä. Nyt on teollisuusmaiden hallitusten vuoro varmistaa, ettei uusia hiilivoimalahankkeita enää aloiteta", Kyllönen sanoo.

Viime kesänä Greenpeacen aktivistit pysäyttivät Kingsnorthiin matkanneen hiilikuljetuksen. Viime vuonna voimalaa vastustettiin yli 2 000 ihmistä keränneellä viikon mittaisella leirillä. Greenpeacen aktivistit myös kiipesivät Kingsnorthissa jo sijaitsevan hiilivoimalan savupiippuun.

Aktivisteja vastaan esitetyt syytteet kaatuivat oikeudenkäynnissä, jossa valamiehistö totesi, että uusi hiilivoimala aiheuttaisi ilmastonmuutosta kiihdyttämällä enemmän taloudellista vahinkoa kuin aktivistien toimet.

Kyllönen muistuttaa, että Suomessa kivihiiltä ja turvetta käyttäviä voimalaitoksia suunnitellaan ja rakennetaan edelleen.

ilmastonmuutos  aktivismi 
Viite