Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Avaimet.
Lukkojen taakse? Yksin maahan tulleet 15–18-vuotiaat voivat joutua jatkossakin säilöönotetuiksi.freeimages.com

Lukkojen taakse? Yksin maahan tulleet 15–18-vuotiaat voivat joutua jatkossakin säilöönotetuiksi.

Alaikäisten säilöönotto jatkuu hallitusohjelmasta huolimatta

3.10.2014 10.08

Jukka Vahti

Hallituksen esitys uudesta ”säilölaista” mahdollistaa edelleen alaikäisten säilöönoton, kun kyse on yksin maahan tulleista, 15–18 vuotiaista lapsista. Muun muassa Amnesty Suomi on arvostellut esitystä kovasanaisesti. Amnestyn mukaan hallitusohjelman kirjaus siitä, että alaikäisten säilöönotto kielletään, jää toteutumatta. Sisäministeriössä ollaan eri mieltä.

”En halua tätä lapsiasiaa vähätellä, mutta se on vain yksi osa isoa pakettia. Ja tässä kielletään kaikkien alle 15-vuotiaiden säilöönotto, eli mitään pikkulapsia ei voi säilöön ottaa millään perusteella”, neuvotteleva virkamies Harri Sivula sisäasiainministeriöstä sanoo.

Vihreän Langan tietojen mukaan sisäministeriön alkuperäisen luonnoksen jälkeen sekä poliisihallinto että sisäministeri Päivi Räsänen (kd) halusivat lieventää säilöönoton rajoituksia. Lakiesityksen valmistelija ei kiellä valmistelutyön poliittista ohjausta.

”Esitystä viilataan, kunnes se on valmis. Säilöönottokieltoon on ollut eri näkökulmia, ja tämä on kompromissi. Tähän on ollut poliisilla, järjestöillä ja eri puolueilla mielipiteensä”, Sivula sanoo.

maahanmuutto  ihmisoikeudet 
Viite