Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Trafi

energiamerkki
Vihreä vai punainen? Trafin energiamerkistä voi kaupassa päätellä, kuinka ilmastosyöppöä autoa on ostamassa.Trafi

Vihreä vai punainen? Trafin energiamerkistä voi kaupassa päätellä, kuinka ilmastosyöppöä autoa on ostamassa.

Alle viidennes Suomen uusista henkilöautoista saavuttaa EU:n päästörajan

15.7.2010 13.49

Saija Räsänen

 Suomessa uusina myytävistä henkilöautoista vain vähän alle 14 prosenttia saavuttaa Euroopan unionin tavoitteleman enintään 130 gramman hiilidioksidipäästörajan kilometrilta, kertoo Liikenteen turvallisuuskeskus Trafi.

Dieselautomalleista eu-tavoitteeseen yltää hieman alle viidennes ja bensiiniautoista 9 prosenttia. Uusina myynnissä olevista automalleista 2 900 on Trafin mukaan dieseleitä ja 3200 bensiinikäyttöisiä. Muilla käyttövoimilla toimivia malleja on myynnissä noin kymmenen.

Trafi ylläpitää Eko-Ake- palvelua, jossa voi vertailla uusina Suomessa myytävien henkilöautomallien polttoaineen kulutusta, päästöjä, käyttökustannuksia ja verotusta.

Trafin kehittämä autojen energiamerkintä kertoo jääkaapeista tuttuun tapaan väriskaalalla auton ympäristökuormituksen. Vihreän värin saavuttaneen auton hiilidioksidipäästöt ovat eu-suosituksen mukaiset 130 grammaa kilometrilta.

Euroopan unioni suunnittelee parhaillaan direktiivimuutosta, jonka mukaan uuden myynnissä olevan auton tuulilasissa pitäisi aina olla energiamerkintä. Suomessa energiamerkinnän käyttö autoliikkeissä myytävissä autoissa on tällä hetkellä toivottavaa, mutta ei pakollista.

 

liikenne  yksityisautoilu  päästöt 
Viite