Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Älykkäät sähkömittarit joka kotiin

5.2.2009 15.35

Jussi Karmala

Kuluttajien sähkölasku pienenee ja sähkön kulutus laskee, kun älykkäät sähkömittarit tulevat maaliskuusta lähtien lähes joka kotiin Suomessa.

Hallitus päätti torstaina jopa 900 miljoonan euron investointiohjelmasta, jossa asennetaan 2,3 miljoonaa älykästä sähkömittaria Suomen kotitalouksiin. Mittarit ovat hiukan tupla-cd-levyä suurempia.

Niissä on sisällä mobiililaite, joka välittää tarkan tiedon esimerkiksi asunnon sähkönkulutuksesta sähkönmyyjälle ja asiakkaalle. Asiakas voi seurata kulutustaan tunnin tarkkudella internetissä olevan ohjelman avulla.

Hallitus luonnehtii jakeluverkon uudistusta suurimmaksi sitten 1970-luvun alussa päättyneen maaseudun sähköistämisohjelman.

Tarkkojen kulutustietojen avulla kuluttaja voi ajoittaa sähkönkäyttönsä niihin aikoihin, kun sähkö on halpaa. Samalla sähkön kulutushuiput tasaantuvat. Kuluttajille tulee myös mahdollisuus antaa sähkönkulutustietonsa sähköyhtiöiden energianeuvojien käyttöön, jolloin neuvojat voivat opastaa kodin energiatehokkuuden lisäämisessä.

Energian säästöön ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseen tähtäävä uudistus luo merkittävästi uusia viherkaulustyöpaikkoja, sillä 2,3 miljoonan sähkömittarin asennus tuo työpaikkoja erityisesti sähköasennusalalle. Virkamiesten mukaan työpaikkoja syntyy myös myös laitteiden valmistajille, ohjelmistotoimittajille ja teleyhtiöille.

Tiedotustilaisuudessa puhunut keskustan elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ei kuitenkaan ymmärtänyt, millä tavalla uudistus luo työpaikkoja. Hän arveli, että työpaikkoja saattaa pikemminkin kadota, kun sähkön kulutus vähenee.

Pekkarinen korosti uudistuksen kustannussäästöjä sähkökaupan osapuolille. Ministeri myönsi, että teknologiassa on kova vientipotentiaali.

Älykkäiden sähkömittareiden asentaminen alkaa maaliskuun alussa. Kuluttajille ei koidu juurikaan kustannuksia. Tavoite on, että vähintäään 80 prosenttia suomalaisista on älykkäiden sähkömittarien piirissä vuoteen 2013 mennessä.

sähkönkulutus  viherkaulustyöpaikat  sähköverkko 
Viite