Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons

Obama ja McCain.
Presidentti. Barack Obama voitti John McCainin. Wikimedia Commons

Presidentti. Barack Obama voitti John McCainin.

Amerikka valitsi uuden presidentin – ja ympäristöpolitiikan

5.11.2008 8.30

Lasse Leipola

Barack Obama voittanut Yhdysvaltain presidentinvaalit. Tällä hetkellä näyttää, että demokraattiehdokas on saamassa noin 52 prosenttia äänistä.

Valinnan kannalta ratkaisevissa valitsijamiehissä tilanne on huomattavasti selvempi, sillä CNN:n mukaan Obamalla on 338 ääntä ja republikaaniehdokas John McCainilla ainoastaan 156 ääntä.

Viiden osavaltion tilanne on vielä epäselvä, mutta niiden osalta on kyse alle viidestäkymmenestä valitsijamiehestä.

Sekä Obama että McCain lupasivat muutosta Yhdysvaltain ympäristö- ja erityisesti ilmastopolitiikkaan. Molemmat kannattavat päästökauppaa. Tosin McCain jakaisi päästöoikeudet ilmaiseksi, kun Obama suosisi huutokauppaa.

Obama haluaa leikata päästöjä 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. McCain puolestaan tyytyisi 60 prosenttiin. Kumpikaan ei halua kuitenkaan luopua hiilivoimasta, vaan molemmat ehdokkaat kannattavat puhtaan hiilen teknologian kehittämistä.

Molemmat ehdokkaat kannattavat ydinvoimaa, mutta Obama on huomattavasti varovaisempi. McCain sen sijaan on puhunut jopa 45 uuden ydinvoimalan rakentamisesta.

Vaaleissa äänestetään myös senaatin ja edustajanhuoneen kokoonpanosta sekä joidenkin osavaltioiden kuvernöörin paikoista.

Obaman voitonpuhe kahdessa osassavaalit 
Viite