Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Vesipisaroita.
Viimeiseen pisaraan. Vesi aiheuttaa tulevaisuudessa monia ongelmia.SXC

Viimeiseen pisaraan. Vesi aiheuttaa tulevaisuudessa monia ongelmia.

Amerikkalainen tiedusteluraportti: Vesipulasta tulossa turvallisuusuhka

26.3.2012 11.12

Lasse Leipola

Paheneva vesipula uhkaa Yhdysvaltain kansallisia intressejä, arvioi tuore maan tiedusteluviranomaisten raportti. Sen mukaan niin sanotut ”vesisodat” eivät ole todennäköisiä seuraavan kymmenen vuoden aikana, mutta vesi aiheuttaa monille maille suuria ongelmia muun muassa aiheuttamalla epävakautta ja kiristämällä alueellisia jännitteitä.

Raportissa muistutetaan, että historiassa valtioidenväliset vesikriisit ovat tyypillisemmin johtaneet vedenkäyttösopimuksiin kuin aseellisiin yhteenottoihin. Tilanne voi kuitenkin muuttua pidemmällä aikavälillä, kun vesivarannot käyvät entistä arvokkaimmiksi, mikä voi tehdä niistä houkuttelevan kohteen esimerkiksi terroristeille.

Ulkoministeri Hillary Clintonin tilaaman tiedusteluraportin mukaan vesikriisien kehittymiseen vaikuttavat ensisijaisesti väestön ja talouden kehitys sekä ilmastonmuutos.

Ongelmia voi aiheutua paitsi juomaveden puutteesta tai turvallisuudesta myös kasteluveden puutteen aiheuttamasta ruokaturvan heikkenemisestä. Koska noin 70 prosenttia vedestä kulutetaan maataloudessa, pidetään raportissa tärkeimpänä ratkaisukeinona vähemmän vettä tarvitsevan maatalouden kehittämistä.

Yhdysvaltojen strategisten etujen kannalta erityisen tärkeitä valuma-alueita ovat Niilin seutu Koillis-Afrikassa, Eufrat ja Tigris Lähi-idässä, Mekongin alue Kaakkois-Aasiassa, Indus ja Brahmaputra Etelä-Aasiassa sekä Amudarja Keski-Aasiassa.

vesi 
Viite