Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Amnesty: EU:sta viedään aseita ihmisoikeuksia rikkoviin maihin

19.7.2010 12.51

Saija Räsänen

Euroopan unionin asevientirajoituksissa on vakavia puutteita, sanotaan ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tänään julkaisemassa raportissa.

EU:n asekauppaa rajoittavien sääntöjen pitäisi estää asevienti sellaisiin maihin, joissa niitä todennäköisesti käytettäisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Amnestyn mukaan nykyiset säännöt eivät kuitenkaan riitä estämään vientiä rikkurimaihin.

Suurimpina ongelmina Amnesty pitää aseiden lisenssivalmistusta kolmansissa maissa, kauppaa ammattimaisten välittäjien kanssa, aseiden kauttakulun sallimista ja käytöstä poistettavien ylijäämäaseiden myyntiä.

Esimerkiksi ranskalaisen yhtiön helikoptereita ja niiden osia valmistetaan raportin mukaan lisenssillä Intiassa ja myydään edelleen sisällissodan runtelemaan Nepaliin.

Tsekki ja Puola ovat raportin mukaan myyneet käytöstä poistuvaa asekantaansa Jemeniin, jonka tiedetään levittävän aseita edelleen maihin, joissa niiden käyttötarkoituksesta ei ole takeita. Espanja on luvannut aseita Kolumbialle huolimatta maassa käynnissä olevasta ihmisoikeuskriisistä.

Saksalainen teknologiayhtiö taas myy Turkmenistaniin vakoilu- ja valvontatekniikkaa, vaikka maan hallituksen tiedetään käyttävän sitä poliittisen sorron välineenä.

EU:n suurimmat aseviejämaat Ranska, Saksa, Italia, Ruotsi ja Britannia ovat raportin mukaan vastuussa noin kolmasosasta maailman asevientiä. Kun kymmenen uutta jäsenmaata lasketaan mukaan, EU:n alueella on yli 400 pienaseita valmistavaa yritystä 23 maassa, eli lähes saman verran kuin Yhdysvalloissa.

 

euroopan unioni  ihmisoikeudet  aseet 
Viite