Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Amnesty vastustaa kerjäämisen kieltämistä lailla

6.5.2010 15.15

Anu-Elina Lehti

Kerjäämisen kieltäminen lailla ei ratkaisi kerjäläisongelmaa, vaan voi aiheuttaa tukun uusia ongelmia.

Tätä mieltä on Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johansson, jonka mukaan kerjäyskiellolla pyritään lähinnä lakaisemaan kerjäläiset pois silmistä.

"Se voi jopa johtaa siihen, että meillä on kerjäämisen sijaan rikollisuutta, esimerkiksi varastelua. Amnestyn mielestä asiaan pitäisi puuttua poliittisesti Euroopan tasolla, jossa ongelmaa ei tällä hetkellä haluta nähdä", Johansson sanoo.

Tällä viikolla kerrottiin, että sisäasiainministeri Anne Holmlund on käynnistänyt ministeriössään selvitystyön, joka pohtii tulisiko kerjääminen kieltää lailla. Holmlundin mukaan olisi nopeasti arvioitava, miten lainsäädäntöä tulisi muuttaa, jotta viranomaiset voisivat paremmin puuttua laajenevaan kerjäläisongelmaan.

Johanssonin mukaan romanien köyhyyttä ja syrjimistä ei paranneta kieltolailla. Häiritsevään kerjäämiseen saa lain mukaan puuttua jo nyt. Johansson toivoo, että Romanian ja Bulgarian hallitukset tarttuisivat vihdoin kansalaisiaan koskeviin ongelmiin.

"Jos poliittista tahtoa asiaan tarttumiseen ei näissä maissa ole, sitä pitää sitten luoda muissa EU-maissa. Euroopan komission ja neuvoston tulisi tehdä kunnollinen romanipoliittinen ohjelma, jolla on poliittista valtaa. Vihapuheeseen ja syrjintään tulee puuttua."
Viite