Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Amnesty vetoaa Mari Kiviniemeen romanien kohtelun parantamiseksi

10.11.2010 12.01

Lasse Leipola

Suomen Amnesty luovuttaa ensi viikon torstaina pääministeri Mari Kiviniemelle (kesk) romanien syrjintää vastustavan vetoomuksen. Vetoomus liittyy Amnesty Internationalin tänään julkaisemaan raporttiin, jonka mukaan kuusi Unkarin romania kuoli ampumisten ja polttopulloiskujen sarjassa vuosina 2008–2009.

”Unkarin viranomaisilla on velvollisuus estää syrjintä ja taata viharikosten uhreille pääsy oikeusjärjestelmän piiriin. Hyökkäysten rasistiset ja etniset motiivit tulee myös selvittää”, Suomen Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo järjestön tiedotteessa.

Unkarin laki kieltää viharikokset ja niihin yllyttämisen, mutta syytteiden ja tuomioiden määrä on Amnestyn mukaan huomattavasti alhaisempi kuin kansalaisjärjestöjen tiedot hyökkäysten määrästä. Unkarin poliisin mukaan tapauksia oli vuosina 2008–2009 yhteensä 18, kun kansalaisjärjestöt ovat laskeneet 42 tapausta.

Mehtosen mukaan tietojen kerääminen on tärkeä osa ongelman tuomista esille.

”Unkarin viranomaiset ovat epäonnistuneet paitsi rasististen rikosten tilastoinnissa, tutkinnassa ja syytteiden nostamisessa, myös hyvityksen ja korvausten takaamisessa uhreille”, Mehtonen sanoo.

Pääministeri Kiviniemelle luovutettavan Romaneja kohdellaan kuin roskaa -vetoomuksen on allekirjoittanut 5 331 suomalaista.

ihmisoikeudet 
Viite