Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Annan lähti Syyrian neuvotteluista - Haavisto: lohdutonta

3.8.2012 11.35

Sammeli Heikkinen

Kofi Annanin vetäytyminen Syyrian rauhanneuvotteluista on lohduton uutinen, kirjoittaa kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) blogissaan.

Entinen YK:n pääsihteeri aloitti neuvottelujen vetäjänä helmikuussa. Annanin kuusiosaiseen suunnitelman kuului tulitauon lisäksi kaikkien osapuolten yhteistyö rauhanvälittäjän kanssa, humanitaarisen avun salliminen, pidätettyjen vapauttaminen, lehdistön työn salliminen ja kansalaisten mielipiteen vapaus.

Annan ilmoitti torstaina eroavansa tehtävästä. Hänen mielestään YK:n turvallisuusneuvosto ei ollut tukenut häntä riittävästi. Hän myös katsoi, etteivät Syyrian konfliktin osapuolet halua rauhaa riittävästi.

Haavisto uskoo, että Annanin suunnitelman pohjalta olisi päästy tulitaukoon ja neuvotteluihin, jos tahtoa vain olisi löytynyt.

"Niitä neuvotteluja ei koskaan syntynyt. Kansainvälinen yhteisö ei pystynyt painostamaan presidentti Bashar al-Assadin hallintoa, koska YK:n turvaneuvosto ei pystynyt sopimaan sanktioista. Oppositiokin lähti etsimään neuvottelujen sijaan sotilaallista voittoa Assadin hallinnosta – ehkä uskoen, että ennemmin tai myöhemmin sen tueksi tulee kansainvälinen sotilaallinen interventio Libyan malliin", Haavisto kirjoittaa.

Hänen mielestään Libyan ja Syyrian tilanne ovat kuitenkin aivan erilaisia. Muammar Gaddafin tukena oli heikko palkka-armeija, kun taas Syyrian asevoimat ovat vahvat ja Venäjän ja Iranin hyvin varustamat.

syyria  yk  sota 
Viite