Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Emilia Pippola
Tappio vahvistaa. Anni Sinnemäki haluaa jatkaa puheenjohtajana vaikeuksista huolimatta.Emilia Pippola

Tappio vahvistaa. Anni Sinnemäki haluaa jatkaa puheenjohtajana vaikeuksista huolimatta.

Anni Sinnemäki: "Olen käytettävissä ja halukas jatkamaan"

29.4.2011 18.18

Saija Räsänen

Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki kertoi vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa olevansa valmis jatkamaan puolueen puheenjohtajana myös kesän puoluekokouksen jälkeen, vaikka vihreät kärsikin eduskuntavaaleissa tappion.

"Olen käytettävissä ja halukas jatkamaan. En siksi, että olisin onnistunut, vaan siksi, että tappio vahvistaa", Sinnemäki sanoi.

Sinnemäki kertoi etsineensä syitä puolueen vaalihäviölle niin vihreiden poliittisesta linjasta kuin omista henkilökohtaisista ominaisuuksistaan.

Hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa ei tarjonnut Sinnemäen mukaan puolueelle hyvää pohjaa ajaa vihreille tärkeitä asioita, kuten köyhyyden vähentämistä. Moni äänestäjä koki, että puolue muuttui hallituskauden aikana liian oikeistolaiseksi, mikä näkyi vaaleissa pakona vasemmistoliittoon.

Toisaalta vihreiden oikealta laidalta vuosi väkeä myös kokoomukseen.

"Se, että puolueesta katoaa väkeä eri suuntiin, kertoo siitä, ettei oma olemus herätä tarpeeksi luottamusta. Nyt on aika pohtia, keitä me olemme ja mitä haluamme", Sinnemäki sanoi.

Vihreitä on vaalien jälkeen syytetty ylimielisyydestä, minkä Sinnemäki arveli johtuvan siitä, että suuri osa puolueen jäsenistä on koulutettuja kaupunkilaisia – niin hän itsekin. Myös halu suojella luontoa voidaan kokea ylimielisenä, jos äänestäjät kokevat, että samalla unohdetaan ihmisten konkreettiset vaikeudet.

Sinnemäki myönsi olevansa "vähän ylpeä", mutta kielsi olevansa ylimielinen.

"On totta, että inhoan selittelyjä ja turhaa anteeksipyytelyä. Ehkä on aika harkita uudelleen, milloin nöyryys ja lempeys ovat enemmän paikallaan", hän sanoi.

Myöskään helsinkiläisyyttään Sinnemäki ei voi omien sanojensa mukaan muuksi muuttaa, mutta hän aikoo kiertää jatkossa ahkerasti ympäri Suomea tapaamassa ihmisiä.

Vihreiden oppositiokautta Sinnemäki ei pitänyt "huonon huonona" asiana. Oppositiossa ei tarvitse tehdä kompromisseja muiden kanssa, ja nyt on aikaa mennä ulos ja syventää tietämystä maailmasta – myös niiden tilanteista, joilla menee kaikkein kurjimmin.

Vaalien tunnelmia Sinnemäki kuvasi kiihkeiksi ja arveli, ettei hänen oma, sovitteleva ja maltillinen olemuksensa aina istunut räyhäkkääseen ilmapiiriin.

"Isäni on vanha taistolainen, ja hän on esittänyt ehkä voimakkainta itsekritiikkiä, mitä tässä maassa voi esittää. Olen saanut kotona rokotuksen fanaattisuutta vastaan. Ehkä näissä vaaleissa tietty mustavalkoisuus olisi ollut eduksi", Sinnemäki pohti.

Jos puheenjohtajaehdokkaita ilmaantuu kesäkuun puoluekokoukseen enemmän kuin yksi, järjestetään puheenjohtajasta ennen kokousta neuvoa-antava jäsenäänestys. Tällöin puheenjohtajaa pääsevät valitsemaan kaikki 1. toukokuuta 2011 mennessä vihreisiin liittyneet.

Puheenjohtajan lisäksi 11.-12.6. Kuopiossa järjestettävässä puoluekokouksessa valitaan valtuuskunnan puheenjohtaja, puoluesihteeri, varapuheenjohtajat, valtuuskunnan jäsenet ja puoluehallituksen jäsenet.

vihreät 
Viite