Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

greenpeace.org

Clicking Clean -raportti.
Kahtiajako. Greenpeacen mukaan osa netissä toimivista yrityksistä edistää vihreää verkkoa tosissaan.greenpeace.org

Kahtiajako. Greenpeacen mukaan osa netissä toimivista yrityksistä edistää vihreää verkkoa tosissaan.

Apple ja Facebook vihreän internetin hyviksiä, Twitter ja Amazon pahiksia

3.4.2014 8.40

Lasse Leipola

Greenpeace on julkaissut raportin suurimpien pilvipalveluja tarjoavien yritysten energiankulutuksesta ja käytetyistä energialähteistä. Sen mukaan viimeisen kahden vuoden aikana on otettu ratkaisevia askeleita vihreän internetin suuntaan.

Erityisiä kehuja saavat muun muassa Facebook sekä kaiken sähkönsä uusiutuvilla tuottava Apple, jonka iTunes ja iCloud -palvelut vaativat runsaasti palvelintehoa. Myös Google on raportin kärkikaartia.

”Valitettavasti vihreän internetin pioneerien osoittamasta johtajuudesta ja innovaatioista monet ovat kaukana jäljessä vailla kiireellisyyden tuntua”, Clicking Clean -raportin esipuheessa todetaan.

Parhaiten verkkokauppana tunnettu Amazon saa raportin kylmimmät pyyhkeet. Sen palvelimilla pyörivät muun muassa musiikkipalvelu Spotify sekä videopalvelu Netflix.

Raportissa Amazon nostetaan esiin esimerkkinä yhtiöstä, jonka palvelimien sähkö hankitaan sieltä, mistä se halvimmalla saadaan ”ilman huolta siitä, millainen vaikutus kasvavalla energiajalanjäljellä on ihmisten terveyteen tai ympäristöön”.

Toinen huonon arvion saava palvelu on Twitter, joka Amazonin tapaan tuottaa yli puolet sähköstään fossiilisilla polttoaineilla. Molemmat saavat moitteita myös energiankäyttöön liittyvästä läpinäkymättömyydestä.

Raportin mukaan noin kymmenen prosenttiyksikköä IT-palveluihin liittyvästä sähkönkulutuksesta siirtyy vuosina 2002–2020 käyttäjien omista päätelaitteista palvelinkeskuksiin eli niin sanottuun pilveen. Päätelaitteiden osuus olisi näin ollen noin puolet, toisen puolen jakautuessa tasan palvelimien ja verkkoyhteyksien kesken.

Pilvipalvelut kuluttavat nykyisin noin yhtä paljon sähköä kuin Venäjä.

sähkönkulutus  internet 
Viite