Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Arktisen luonnon tulevaisuutta puntaroidaan Nagoyassa

28.10.2010 14.51

Hanna Eriksson

Arktinen luonto muuttuu huomattavasti tämä vuosisadan aikana. Ilmaston lämpiämisen takia tundra-alueen lajit taantuvat selvästi. Nykyisestä tundrasta voi kadota puolet vuoteen 2100 mennessä. Sen mukana vähenevät muun muassa jäkälät, sammalet ja arktiset kahlaajalinnut.

Arktisen luonnon monimuotoisuus ja tulevaisuus ovat olleet yksi huomenna perjantaina päättyvän kansainvälisen biodiversiteettikokouksen aiheista Japanin Nagoyassa.

”Ikirouta sulaa, eteläisten vyöhykkeiden kasvillisuus siirtyy kohti pohjoista ja tundra häviää. Tundran lajeilla ei ole mahdollista paeta enää pidemmälle pohjoiseen”, toteaa ympäristöneuvos Esko Jaakkola ympäristöministeriöstä.

Merijäässä kasvava levä on ravintoketjun perusta ja levän häviäminen voi vähentää esimerkiksi sillin ja turskan kantoja. Japanin Nagoyassa pidettävän kokouksen pitää päästä sopimukseen siitä, miten luonnon monimuotoisuuden häviäminen pysäytetään vuoteen 2020 mennessä. Ratkaisua odotetaan myöhään perjantai-iltana.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja, joka seuraa paikan päällä Japanin Nagoyassa pidettävää biodiversiteettikokousta.

monimuotoisuus  luonnonsuojelua 
Viite