Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ihmishengen puolustaja. Elina Pirjatanniemen mielestä pahaakaan ei saa tappaa.

Ihmishengen puolustaja. Elina Pirjatanniemen mielestä pahaakaan ei saa tappaa.

Asiantuntija: "Pahaakaan ei saa tappaa"

6.5.2011 11.07

Mari Valkonen

Amerikkalaiset juhlivat alkuviikosta näyttävästi terroristijohtaja Osama bin Ladenin surmaamista. Toisin kuin esimerkiksi entinen Irakin presidentti Saddam Hussein, hän ei saanut oikeudenkäyntiä.

Saako pahan tappaa, kansainvälisen oikeuden professori ja Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin johtaja Elina Pirjatanniemi?

"Pahaakaan ei saa tappaa. Kansainvälisoikeudellisesti bin Ladenin tapaus riippuu siitä, mistä tässä surmassa katsotaan olevan kysymys. Jos ajatellaan, että käynnissä on terrorismin vastainen sota, niin silloin voidaan katsoa, että sodassa saa luvallisesti tappaa. Tilanne on kuitenkin hyvin vaikea, oikea kansainvälisen oikeuden klassikko."

Voiko tästä seurata Yhdysvaltojen armeijalle jotakin sanktioita, jos myöhemmin käy ilmi, ettei surma mennytkään juridisesti oikein?

"En usko. Siinä tulee vastaan kansainvälinen realismi: mikä esimerkiksi olisi sellainen foorumi, jossa tällaista tätä asiaa pohdittaisiin."

Voiko sotilaallinen suurvalta helpommin listiä pahiksia maailmalla kuin vaikka jokin pienempi valtio?

"Sillä on ilman muuta merkitystä, että tekijänä on sotilaallinen suurvalta. Ei tästä voida johtaa mitään yleistä sääntöä. Siihen puututtaisiin varmasti, jos kaikki innokkaasti lähtisivät tuolta napsimaan kaiken maailman tyyppejä."
Viite