Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

DII

Aurinkovoimala.
Paikka auringossa. Desertecin aurinkovoimala Marokkossa.DII

Paikka auringossa. Desertecin aurinkovoimala Marokkossa.

Aurinkoenergian jättihanke Desertec kutistui

15.10.2014 9.36

Lasse Leipola

Pohjois-Afrikkaan kaavailtu Desertec-hanke kutistuu. Alun perin tarkoituksena oli tuottaa aurinkoenergialla sähköä Eurooppaan, mutta nyt hanke on jäämässä alueelliseksi projektiksi.

Maanantaina järjestetyssä osakastapaamisessa päätettiin, että hanketta jatketaan pienemmällä joukolla ja pienemmässä mittakaavassa. Jatkossa mukana on vain kolme energiayhtiötä, ACWA Power Saudi-Arabiasta, RWE Saksasta ja SGCC Kiinasta.

Hankkeesta luopuu siis toistakymmentä merkittävää toimijaa, kuten ABB ja Deutsche Bank. Aiemmin hankkeesta ovat luopuneet muun muassa Bosch ja Siemens.

Asiasta tiedotti hanketta koordinoiva Dii (Desertec Industrial iniative).

”Kun Dii aloitettiin viisi vuotta sitten, uusiutuvilla oli vain pieni rooli Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Tämä on muuttunut täysin. Yhteensä 70 hanketta on tekeillä tai saatu valmiiksi”, toimitusjohtaja Paul van Son sanoo yhtiön tiedotteessa.

Desertecin tuotantokapasiteetti on nykyisin kolme gigawattia ja sen uskotaan yli kymmenkertaistuvan vuoteen 2020 mennessä. Se on kartoittanut sijoituspaikkoja peräti 800 gigawatin tuotantokapasiteetin edestä.

Brittilehti Guardianin mukaan peräti 400 miljardin euron projekti osoittautui kuitenkin liian kalliiksi ollakseen käytännöllinen. Hankkeen näkymiä heikensi myös aurinkovoimaloiden perustaminen Eurooppaan.

aurinkoenergia 
Viite