Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aurinkovoiman megahanke käynnistyy tänä kesänä

7.6.2012 12.47

Aino Haavio

Marokossa ammutaan tänä kesänä lähtölaukaus kansainväliselle aurinkovoiman suurhankkeelle. Marokko rakentaa maan keskiosiin Ouarzazateen Saharan laidalle suuren aurinkovoimapuiston.

Samalla käynnistyy saksalaisvetoinen Desertec-suurhanke, jonka tavoitteena on kattaa 15 prosenttia Euroopan sähköntarpeesta Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän aurinko- ja tuulivoimalla vuoteen 2050 mennessä.

Ensimmäistä 160 megawatin yksikköä aletaan pystyttää Ouarzazateen jo kuluvana kesänä. Vuoteen 2020 mennessä Marokko tavoittelee yhteensä 2000 megawatin aurinkosähkökapasiteettia. Kokonaisteho olisi suurempi kuin Olkiluoto 3:n ydinreaktorilla.

Ouarzazatesta aurinkosähköä on tarkoitus siirtää Espanjaan jo vuoden 2015 vaiheilla. Muun muassa Afrikan kehityspankin ja Maailmanpankin lainoittama hanke perustuu keskittävään aurinkovoimaan.

Ouarzazaten aurinkovoimahanke on Desertecille näytön paikka. Tarkoituksena on osoittaa, että aurinkovoima on teknisesti valmis ja taloudellisesti kestävä tapa tuottaa sähköä laajoille markkinoille.

Kaiken kaikkiaan Desertec havittelee Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän niin kutsutulle Mena-alueelle yli tuhatta aurinkovoimalaa, joiden yhteisteho yltäisi 100 gigawattiin.

Jotta sähköä voitaisiin siirtää jopa tuhansien kilometrien päähän tuotantolaitoksista, EU:n ja MENAn alueille olisi rakennettava tasavirtaan perustuva korkeajänniteverkko (HVDC), niin sanottu superverkko.

Ouarzazaten pilottihankkeen pitäisi saada vakuutettua mahdolliset investoijat: kokonaisrakennuskustannusten on arvioitu nousevan jopa 400 miljardiin.

”Desertecin tavoitteet ovat teknisesti täysin realistisia”, aurinkoenergian tutkimusyksikön johtaja Gilles Flamant ranskalaisesta CNRS-tutkimuslaitoksesta arvioi.

Desertecin laskelmien mukaan noin 0,3 prosenttia Välimeren etelärannan aavikkoalueiden pinta-alasta riittäisi kattamaan tavoitellun tuotannon.

Myös aurinkovoiman taloudellinen kilpailukyky on parantunut viime vuosina, ja moni asiantuntija ennustaa trendin jatkuvan.

Deserteciin on kuitenkin liitetty myös uuskolonialistisia piirteitä: Euroopan on syytetty riistävän Afrikan energiavaroja.

Desertec-suunnitelma on kehitetty Rooman klubin ja uusiutuvan energian yhteistyöjärjestön Trecin ajatusten pohjalta. Nykyisin suunnitelmaa edistävät Desertec-säätiö sekä sen teollinen aisapari Dii, jossa on mukana enimmäkseen saksalaisia suuryhtiöitä, kuten E.on, Siemens ja Deutsche Bank.

Marokon aurinkovoimayhtiön Masenin pääjohtaja Mustafa Bakkoury kiistää kolonialismiväitteet. Hänen mukaansa kyse on win–win-tilanteesta. Tuottajamaat ammentavat voimalahankkeistaan muun muassa puhdasta energiaa, työpaikkoja, taitotietoa ja vientituloja.

Kriitikoilta on unohtunut, että uusiutuvaa energiaa ei voi riistää samalla tavalla kuin esimerkiksi öljyä.

Desertecin viestintäpäällikön Dan Storeyn mukaan neuvottelut etenevät myönteisesti kaikissa Pohjois-Afrikan maissa:

”Esimerkiksi Tunisiasta on tarkoitus siirtää sähköä meren alitse Italiaan jo vuonna 2016.”

Hajautettujen energiajärjestelmien asiantuntija Allen Jones brittiläisestä uusiutuvan energian keskuksesta Narecista arvioi kuitenkin, että rajat ylittävästä superverkosta saattaa muodostua geopolitiikan kiistakapula.

”Myös tuottajamaiden yleinen poliittinen vakaus näyttelee kuviossa keskeistä roolia”, teknologiajohtaja Satu Helynen Teknologian tutkimuskeskuksesta VTT:stä sanoo.

Aino Haavio

aurinkoenergia  energia 




Viite